SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3461 >>

12- MÜSHİL İLACI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا أَبُو أُسَامَةَ عَنْ عَبْدِ الْحَمِيدِ بْنِ جَعْفَرٍ، عَنْ زُرْعَةَ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمنِ، عَنْ مُوْلىً لِمَعْمَرٍ التَّيْمِيِّ، عَنْ مَعْمَرٍ التَّيْمِيِّ، عَنْ أَسْمَاءَ بِنْتِ عُمَيْسٍ؛ قَالَتْ: قَالَ لِي رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((بِمَاذَا كُنْتِ تَسْتَمْشِينَ؟)) قُلْتُ: بالشُّبْرُمِ. قَالَ ((حَارٌّ جَارٌّ)) ثُمَّ اسْتَمْشَيْتُ بِالسَنَى فَقَالَ ((لَوْ كَانَ شَيْءٌ يَشْفِي مِنَ الْمَوْتِ، كَانَ السَّنَى. وَالسَّنَى شِفَاءٌ مِنَ الْمَوْتِ)).

 

Esma bînt-i Umeys (r.anhâ)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bana: -Sen ishal olmak için hangi ilâcı kullanırdın?» buyurdu. Ben:  Şübrüm (denilen bitki), dedim.Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

 

«O, şiddetli ishal yapar» buyurdu. Sonra ben ishal için sina meki kullandım. Bunun üzerine Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Eğer herhangi bir şey ölüme şifâ olsaydı sinameki olurdu, sinameki ölüme şifâ olacaktı» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi. Hakim ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Bu babm başlığmda geçen Meşiyy ile hadisin metninde geçen bazı kelimeleri açıklayalım:

Meşiyy : İshal olmak için kullanılan ilaç demektir. İstimşa da ishalalmayı istemek ve bu maksadla ilaç kullanmaktır.

 

Şübrüm: İshal olmak için kullanılan bir bitkidir. Mercimeğe benzer tanecikleri vardır. Kökü süt ile doludur. Yaprağı, kökü ve sütü müshildir. Bir kavle göre Şübrüm yavşan denilen bitkinin bir nevidir.

Sena: Sinamekidir.

 

Tuhfe yazarı: Şübrüm çok fena ishale sebebiyet verdiğinden dolayı tabibler bunu kullanmamayı tavsiye ederler. El-Cezeri, en-Nihaye'de: Şübrüm, nohuta benzer taneleridir. Pişirilip tedavi için suyu içilir. Bir kavle göre yavşan denilen bitkinin bir nevidir, demiştir .

 

El-Hafız İbnü'l-Kayyim. hadisin;....... ifadesiyle ilgili olarak şöyle demiştir: Bu ifade ile kasdedilen ilacın Şübrüm denilen ilacın şiddetli ishale sebebiyet vermesidir. ''Carrün" kelimesi; "Harrün" kelimesinin te'kidi mahiyetindedir. Arap dilinde buna benzer ifadeler te'kid maksadıyla kullanılır. Mesela "Hasan besen, "Hasan kasan" ve "Şeytan leytan" buna birer örnektir. Mamafih Carrün kelimesinin bir anlamı da vardır: Çekici olan. değdiği şeyi çekip götüren. Müshil ilaç; mide ve barsaklardaki şeyi çekip götürdüğünden dolayı Şübrüm denilen bitkiye çekici denilebilir, diye bilgi vermiştir.

Türkçemizde de bu nevi te'kidler kullanılır. Mesela "Kalem malem", ''Ev mev" buna örnek gösterilebilir .

.