SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3463 >>

14- NESA {KALÇA HİZASINDAN TOPUĞA UZANAN SİNİRİN) İLACI BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ، وَرَاشِدُ بْنُ سَعِيدٍ الرَّمْلِيُّ، قَالاَ: حدّثنا الْوَالِيدُ بْنُ مُسْلِمٍ. حدّثنا هِشَامُ بْنُ حَسَّانٍ. حدّثنا أَنَسُ بْنُ سِيرِينَ؛ أَنَّهُ سَمِعَ أَنَسَ بْنَ مَالِكٍ يَقُولُ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ:

 ((شِفَاءٌ عِرْقِ النَّسَا، أَلْيَهُ شَاةٍ أَعْرَابِيَّةٍ تُذَابُ. ثُمَّ تُجَزَّأُ ثَلاَثَةَ أَجْزَاءٍ، ثُمَّ يُشْرَبُ عَلَى الرِّيقِ، فِي كُلِّ يَوْمٍ جُزْءٌ)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح، ورجاله ثقات.

 

Enes bin Mâlik (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şunu işittim: «Nesâ sinirinin şifâsı arabî bir koyunun kuyruğudur. Bu kuyruk eritilip üç parçaya bölünür, sonra her gün sabahleyin aç karnına bir parça içilir.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahih olup ravileri sıka, yanı güvenilir zatlardır.

 

 

AÇIKLAMA:     Zevaid nevinden olan bu hadisi Ahmed ve Hakim de rivayet etmişlerdir.

Nesa: Oturak hizasından topuğa uzanan bir sinire verilen isimdir.

Mahir: Zannediyorum bu, 'Siyatik' siniridir.

Irk: Sinir. demektir, Bu itibarla Irku'n-Nesa, Nesa siniri demek olur.

Sindi bu hadisin izahı ile ilgili olarak özetle şöyle der: El-Muvaffak demiş ki: Bu tür tedavi, Araplara ve kuru havadan dolayı anılan hastalığa tutulan kimseler için yararlıdır. Arabi koyundan maksad; yağı az olup kırsal kesimlerde yavşan ve sinameki gibi bitkilerle beslenen koyundur.

 

Camiü's-Sağir şerhinde el-Azizi de şöyle der: El-Münavi: Bu hadisteki tedavi şekli, hastalığı kuru ve rutubetsiz havadan dolayı olan Hicaz halkı ve benzeri yerlerde oturanlara mahsustur. Arabi koyun kaydının sebebi ise bu nevi koyunların faydalı ve güzel bitkilerla beslenmesidir, demiştir.

 

El-Alkami de Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in arkadaşlarına ve Hicaz halkına tavsiye ettiği ilaç ve tedavi şekilleri o bölge halkının bünyelerine ve iklim şartlanna mahsustur. Ancak bir ilacın veya tedavi şeklinin yarannın umumi olduğuna dair bir delil varsa o zaman hüküm umumi tutulur, demiştir.