SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3466 >>

16- TABİBLİK BİLGİSİ OLMADIĞI HALDE BUNA GİRİŞEN KİMSE (HAKKINDA GELEN HADİS) BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ، وَرَاشِدُ بْنُ سَعِيدٍ الرَّمْلِيُّ، قَالاَ: حدّثنا الْوَلِيدُ بْنُ مُسْلِمٍ. حدّثنا ابْنُ جُرَيْجٍ عَنْ عَمْرِو بْنِ شُعَيْبٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((مَنْ تَطَبَّبَ، وَلَمْ يُعْلَمْ مِنْهُ طِبٌّ قَبْلَ ذلِكَ، فَهُوَ ضَامِنٌ)).

 

Amr bin Şuayb'ın dedesi (Abdullah bin Amr bin el-Âs) (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Daha önce tabiblik (yâni sağlıklı tedavi) bilgisi olmadığı halde tedavi işine girişen (ve hastaya zarar veren) kimse zamındır (yani diyetle mükelleftir)

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Ebü Davud ve Nesai de rivayet etmiştir.

 

Ebü Davud'un Diyetler kitabında bu babın başlığına benzer bir başlıkla açtığı babta rivayet ettiği bu hadisin izahı bölümünde Avnü'l-Mabüd yazarı özetle şu bilgiyi verir:

Yani daha önce sağlıklı ve genellikle hatasız tedavi işinde bulunmamış olan bir kimse tabibliğe kalkışıp hastayı tedavi eder de onun helak olmasına veya bir tarafının işe yaramaz hale gelmesine sebebiyet verirse, diyet ödemekle yükümlü tutulur. Çünkü giriştiği işte kusurlu ve yeteneksiz sayılır. Yükümlü olduğu diyeti onun akilesi, yani mirasçıları tarafından ödenir.

 

Hattabi: Hastayı tedavi eden kimse kusurlu ve haksız sayıldığı zaman hastanın ölümüne sebebiyet verdiğinde diyet ödemekle yükümlüdür. Bu hüküm husüsunda muhalif kalan hiç bir ilim adamını bilmiyorum. Bir ilim veya iş hakkında yetenekli olmadığı halde buna girişen kimse kusurlu ve haksız sayılır. Bu itibarla giriştiği şeyden dolayı bir kimsenin telef olmasına sebebiyet verdiği zaman diyet ödemekle yükümlü tutulur. Yetenekli olmadığı halde bir hastayı tedaviye kalkışıp ölümüne sebebiyet veren kimse diyetle mükellef olmakla beraber kısas cezasına çarptlOlmaz. Çünkü bu işe hastanın rızasıyla girişmiş ve hastaya bir zorlamada bulunmamıştır. Tabibin.ödemekle yükümlü oldUğU diyet bütün fıkıhçılara göre mirasçılan tarafından ödenir, demiştir.