SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3480 >>

DEVAM: 20- HACAMATLA TEDAVİ OLMAK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ رُمْحٍ الْمِصْرِيُّ. أَنْبَأَنَا اللَّيْثُ بْنُ سَعْدٍ عَنْ أَبِي الزُّبَيْرِ، عَنْ جَابِرٍ؛ أَنَّ أُمَّ سَلَمَةَ، زَوْجَ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم، اسْتَأْذَنَتْ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم فِي الْحِجَامَةِ. فَأَمَرَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم أَبَا طَيْبَةَ أَنْ يَحْجُمَهَا. وَقَالَ: حَسِبْتُ أَنَّهُ كَانَ أَخَاهَا مِنَ الرَّضَاعَةِ، أَوْ غُلاَماً لَمْ يَحْتَلِمْ.

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in zevcesi Ümmü Seleme (r.ankâ)'dan rivayet edildiğine göre: Kendisi hacâmet olmak için Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den izin istemiş ve Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), o'na hacâmet etmeyi, Ebû Tayba (Nâfi) (r.a.)'a emretmiştir.

 

Ve râvi demiştir ki, Ebû Taybe'nin Ümmü Seleme'nin ya süt kardeşi veya henüz erginlik çağına varmamış çocuk olduğunu sanırım.

 

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Abbas (r.a.)'ın her iki hadisi Tirmizi ve Hakim tarafından da rivayet edilmiştir. Enes (r.a.)'ın hadisi notta belirtildiği gibi Zevaid nevinden olmakla beraber; Tirmizi. Hakim ve Bezzar tarafından aynı metin üç sahabi'den rivayet edilmiştir.

 

Ümmü Seleme (r.anha)'nın hadisini Müslim de rivayet etmiştir. Ebu Tayba'nın Ümmü Seleme'nin süt kardeşi veya erginlik çağına varmamış bir çocuk olduğuna dair sözünün hangi raviye ait olduğunu tesbit edemedim, Bu sözün Cabir (r.a.)'a ait olması muhtemel olduğu gibi ondan sonra gelen ravilerden birisine ait olması da muhtemeldir. Bu sözden maksad Ebu Taybe'nin Ümmü Seleme (r.anha)'ya hacamet ederken hacamet ettiği yere bakmasına bir sakınca bulunmadığını ifade etmektir, Mütahü'lHiice yazarının naklen beyan ettiği gibi ilim adamlarının bazısı: Ebu Taybe (r.a.), Ümmü Seleme'ye mahrem olmayıp yabancı bir erkek olsa bile, tabib tedavi edeceği hastanın vücüdundan bakması gerekli ve zorunlu olan yere bakabilir, bu caizdir, demişlerdir.

 

Ebü Tayba'nın adının tesbiti h'ısüsunda ihtilM vardır, Sahih olan rivayet adının Nafi olmasıdır Dinar ve Meysere oldUğuna dair rivayetler de vardır, Buhari'nin rivayet ettiği bir hadistE. Enes bin Malik (r.a.): "Ebu Tayba, Resülullah (s.a.v.)'i hacamet etti ve Resülullah Ebü Tayba'ya bir ba hurma verilmesini emretti. Ayrıca vergisini hafifletmesi için Ebü Tayba'nın efendisine emir buyurdu" demiştir.

 

Bu babtaki hadisler hacamet olmanın caizliğine ve müstehabhğına delalet ederler. Bu konu ile ilgili özlü bilgi bu babın ilk hadisinin izahı bölümünde "prildi.