SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3488 >>

DEVAM: 22- HANGİ GÜNLERDE HACAMAT OLMAK UYGUNDUR. BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ الْمُصَفَّي الْحِمْصِيُّ. حدّثنا عُثْمَانُ بْنُ عَبْدِ الرَّحْمنِ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ عِصْمَةَ عَنْ سَعِيدِ بْنِ مَيْمُونٍ، عَنْ نَافِعٍ؛ قَالَ: قَالَ ابْنُ عُمَرَ: يَانَافِعُ! تَبَيَّغَ بِيَ الدَّمُ. فَأْتِنِي بِحَجَّامٍ. وَاجْعَلْهُ شَابّاً. وَلاَ تَجْعَلْهُ شَيْخاً وَلاَ صَبِيّاً. قَالَ، وَقَال ابْنُ عُمَرَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ:  ((الْحِجَامَةُ عَلَى الرِّيقِ أَمْثَلُ. وَهِيَ تَزِيدُ فِي الْعَقْلِ وَتَزِيدُ فِي الْحِفْظِ وَتَزِيدُ الْحَافِظَ حِفْظاً. فِمَنْ كَانَ مُحْتَجِماً، فَيَوْمَ الْخَمِيسِ، عَلَى اسْمِ اللهِ. وَاجْتَنِبُوا الْحَجَامَةَ يَوْمَ الْجُمُعَةِ وَيَوْمَ السَّبْتِ وَيَوْمَ الأَحَدِ. وَاحْتَجِمُوا يَوْمَ الاِثْنَيْنِ وَالثُّلاَثَاءِ. وَاجْتَنِبُوا الْحَجَامَةَ يَوْمَ الأَرْبِعَاءِ. فَإِنَّهُ الْيَوْمُ الَّذِي أُصِيبَ فِيهِ أَيُّوبُ بِالْبَلاَءِ. وَمَا يَبْدُوا جُذَامٌ وَلاَ بَرَصٌ إِلاَّ فِي يَوْمِ الأَرْبِعَاءِ أَوْ لَيْلَةِ الأَرْبِعَاءِ)).

 

في الزوائد: قَالَ الذهبيّ، في ترجمة عَبْدُ الله بْنُ عصمة عَنْ سعيد بْنُ ميمون: مجهول. وكذا قَالَ المزّيّ في التهذيب.

 

Nafi' (r.a.)'den rivayet edildiğine göre İbn-i Ömer (r.a.) kendisine: Ya Nafi' kan (fazlalaşmak suretiyle) beni yendi. Bunun için sen bana bir hacamatçı getir ve genç bir hacamatçı seç. Ne yaşlı nede çocuk hacamatçı seçme, demiştir.

 

Nafi' demiştir ki: Ve İbn-i Ömer (r.a.)  şöyle dedi: Ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şu buyruğu işittim: «Hacamat olmak aç karnına daha faydalıdır. Hacamat olmak aklı arttırır, hıfzetme gücünü arttırır, hafız olanında hıfzetme kabiliyetini kuvvetlendirir. Artık kim hacamat olmak isterse Allah'ın ismini anarak Perşembe (hacamat) olsun. Cuma günü, Cumartesi günü ve Pazar günü hacamat olmaktan sakınınız. Pazartesi ve Salı günü de hacamat olunuz. Çarşamba günü hacamat olmaktan sakınınız. Çünkü Çarşamba günü Eyyub (A.S.)'ın başına belanın geldiği gündür ve ne Cüzzam nede Baras (hastalıkları) Çarşamba günü veya Çarşamba gecesi dışında kalan hiçbir gün veya gecede meydana gelmez.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Zehebl, ravl Abdullah bin İsmet'in Said bin Meymun'den rivayetinden söz ederken bunun mechül olduğunu söylemiş el-Müzzi de et-Tehzlb'te ayni şeyi söylemiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu bAbın hadisleri Zevaid nevindandir. Üçünün de senedIeri zayIftır. Ancak kameri ayların 17, 19 ve 21. günlerini hacamet olmak için seçmenin uygunlUğU Ebu Davud'un Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet ettiği bir hadis ve Tirmizi ile Ahmed' in rivayet ettikleri İbn-i Abbas (r.a.)'ın bir hadisinden de anlaşılmaktadır. Bu itibarla anılan hadisler müellifimizin rivayet ettiği Enes (r.a.)'ın hadisi için bir-er şahid durumundadır. Yani onu te'yid ediyorlar.

 

Tuhfe yazarı "Hac am et babında" özetle şu bilgiyi verir: Buhari, kendi Sahih'inde "Hangi saat hacamat olunur" başlığı altında bir bab açmış ve burada Ebu Musa'nın geceleyin haeamet olduğuna dair bir eseri ile Nebi (s.a.v.)'in oruçlu iken haeamet olduğuna dair İbn-i Abbas (r.a.)'ın bir hadisini rivayet etmiştir .

 

El-Hafız da bununla ilgili olarak: Hacamet olmak için uygun olan vakitler hakkında bir kaç hadis varid olmuş ise de hiç biri Buharl'nin şartı üzerine değildir. Bana öyle geliyor ki; Buhari, hacamat işinin ihtiyaç duyulduğu zaIr.an yapılabileeeğine ve bunun belirli bir vakte bağlı olmadığına işare; etmek istemiştir. çünkü haeamet işinin geceleyin yapıldığını ve Nebi (s.a.v.)'in oruçlu iken hacamet olduğuna dair hadisi rivayet etmiştir. Bu hadis Nebi (s.a.v.)'in gündüz hacamet olduğunu gerektirir. Haftanın bazı günlerinde hacamet olmanın uygunluğuna d!iir İbn-i Omer (r.a.)'ın bir hadisini İbn-i Mace iki senedIe rivayet etmiş ise de her iki sened zayıftır. Darekutni de aynı hadisi üçüncü bir senedIe rivayet etmiştir. Fakat o sened de zayıftır. Darekutni bu arada İbn-i Omer (r.a.)'ın mevküf bir eserini kuvvetli bir senedIe rivayet etmiştir. Anılan hadislerin senedIeri zayıf olmakla beraber Ahmed bin Hanbel'in mezkür hadislerde hacamet olmanın uygun olmadığı bildirilen günlerde hacamet olmaktan hoşlanmadığı nakledilmiştir. Bir adamın anılan hadisi önemsemeyerek- Çarşamba günü hacamat olduğu ve bu yüzden baras hastalığına tutulduğu rivayet olunmuştur. Tabibler kameri ayların son yansının özellikle ayın üçüncü haftasının hacamet olmak için daha uygun olacağı noktasında ittifak etmişlerdir, diye bilgi verir.