SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3489 >>

23- VÜCUDU DAĞLAMAK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا إِسْمَاعِيلُ بْنُ عُلَيَّةَ عَنْ لَيْثٍ، عَنْ مُجَاهِدٍ، عَنْ عَقَّارِ بْنِ الْمُغِيرَةِ، عَنْ أَبِيهِ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((مَنِ اكْتَوَى أَوِ اسْتَرْقَى، فَقَدْ بَرِيءَ مِنَ التَّوَكُّلِ)).

 

Akkar bin el-Muğîre'nin babası (El-Muğîre bin Şu'be) (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Kim vücûdunu dağlatır veya kendisine nefes edilmesini isterse (Allah'a) tevekkül etmekten sıyrılmış olur.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi. Ahmed. Hakim, Nesai ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Sindi bu hadisin izahı böıümünde: Yani Allah'a tevekkül etmenin kemal ve olgunluk derecesi ilaçları kullanmamayı gerektirir. Bu itibarla ilaçlara başvuran kimse tevekkülün en üstün mertebesinden düşmüş olur, demiştir.

 

Tuhfe yazarı da el-Münavi'den naklen şöyle der: Yani bir kimse Allah'a dayanmayıp da doğrudan dOğruya dağlanmaktan veya nefes edilmekten şifa dileyerek bunlara dayanırsa Allah'a tevekkül etmeyi bırakmış olur. Çünkü dağlanmayı ve nefes edilmeyi bırakmak evla iken bunlara tevessül etmiş olur.

 

El-Hafız İbnü'l-Esir el-Cezeri de en-Nihaye'de: Nefes edilmeyi isteyen kişi Allah'a tevekkül etmemiştir'' mealindeki hadisten maksad şudur: Allah'ın ayetleri, isimleri ve sıfatları dışında kalan ve ne olduğu belirsiz sözlerle nefes edilmeyi isteyip de bunun mutlaka yararlı olduğuna inanan kimse nefes edilmeye dayandığı için Allah'a tevekkül etmemiş olur, demiştir.

 

Bazı ilim adamları da: Yani dağlanmayı gerektiren bir hastalık yok iken hastalanmamak için vücudunu dağlatıp buna güvenen ve Allah'a dayanmayan kimse tevekkülden sıyrılmış olur, demiştir. Nefes edilmekle ilgili cümle de kanımca böyle yorumlanabilir.

Nefes edilmek iki çeşittir: Şifa dileğiyle Allah'a siğınarak Kur'an ayetleri, Allah'ın isim ve sıfatları ve anlamı malum duaları okumak suretiyle hastaya nefes edilmesi. Bu nevi nefes etmek ve ettirmek caizdir. Ama ne olduğu belirsiz laflar, anlamı bilinmeyen sözler ve yahudi düzmeleri gibi şeylerle nefes etmek veya ettirmek nevi ise caiz değildir. Bu konu 33 ve onu takip eden bablarda ele alınacağından burada geniş bilgi vermeye gerek yoktur.

 

Şifa niyetiyle ve Allah'a dayanarak vücudu dağlamanın hükmüne gelince; bunun caizliğine delalet eden hadisler bulunduğu gibi, yasaklığına delalet eden hadisler de mevcuttur. Bu hadisi takip eden hadisler aynı konu hakkındadır. İlerde izah edileceği üzere dağlamanın yasaklığına dair hadisler, mekruhluk ve yapılmamasının daha iyi olacağı manasına yorumlanmıştır. Dağlanmanın caizliğine delalet eden hadisler ise bunun gerekli görüldüğü hallere tahsis edilmek suretiyle yorumlanmıştır .