SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3497 >>

DEVAM: 25- GÖZE İSMİD SÜRME ÇEKMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا يَحْيَى بْنُ آدَمَ عَنْ سُفْيَانَ، عَنْ أَبِي خُثَيْمٍ، عَنْ سَعِيدٍ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((خَيْرُ أَكْحَالِكُمُ الإِثْمِدُ. يجْلُو الْبَصَرَ وَيُنْبِتُ الشَّعَرَ)).

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Sürmelerinizin en iyisi ismid (denilen sürme) dir. Gözü temizleyip aydınlığını artırır ve kılları (yâni kirpikleri) yetiştirir.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın ilk iki hadisi Zevaid nevindendir. Son hadisi Tirmizi ve Ebü Davud da rivayet etmişlerdir.

 

Hadislerin metinle rinde geçen bazı kelimeleri açıklayayım: Kuhl: Göze sürüle:ı sürme ve sürmeyi göze çekme işine denir. Ekahıl: Külh'ün çoğuludur, sürmelı;ır manasınadır.

 

İsmid: Sürme taşıdır, siyah renkli olup kırmızı ya çalar. Hicaz'da bulunur. En kalitelisi Asfahan tarafından getirilir. tsmid bu taşa denildiği gibi bundan yapılan sürmeye de denilir.

 

Bu hadisler ismid denilen sürmeyi göze çekmenin müstehablığına ve yararlarına delalet eder. Cabir (r.a.)'ın hadisi ayrıca sürme çekme işinin yatarken yapılmasının müstehablığına delalet eder.

 

Sindi'nin beyanına göre Suyüti şöyle bir şey nakl etmiştir: Halife el-Mütevekkil. kendi özel tabibine: Akşam yatarken göze sürme çekmek hakkında ne dersin? diye sormuş. Tabib:

Hayır, gece sürme çekme, deyince el-Mütevekkil: Niçin? demiş. Bunun üzerine tabibi: Göz bir nevi yağdır, sürme de bir taştır. Taş bir nevi iç yağı ile başbaşa bırakılırsa, taş yağı eritir, şeklinde cevap vermiştir. Mecliste hazır bulunanlardan biri: Ey mü'minlerin Emir'i! Sen şu kMirin sözünü kabul etme. Bizim efendimiz Muhammed (s.a.v.) geceleyin gözüne sürme çekerdi, demiş. Tabib de adama: Söylediğin söze dikkat et. Efendimiz (s.a.v.), geceleyin yatmazdı, bilakis ibadet ve namazIa ihya. ederdi. Onun için sürme O'na zarar vermezdi. Bu itibarla kim sürmenin kendisine zarar vermesini istemezse Nebi (s.a.v.)'in yaptığı gibi yapsın demiştir.

 

Geceleyin sürme çekmeyi tavsiye eden hadis sabit ve sahih ise bunun zararlı değil, faydalı olacağında şüphemiz yoktur. Ancak bunun senedi zayıf Olduğu için hadisin sübut derecesi tarafımdan bilinmemektedir.