SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3510 >>

33- NAZAR DEĞMESİNDEN DOLAYI OKUMAKLA TEDAVİ OLMAK İSTEYENİN BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ عَنْ عَمْرِو بْنِ دِينَارٍ، عَنْ عُرْوَةَ، عَنْ عَامِرٍ، عَنْ عُبَيْدِ بْنِ رِفَاعَةَ الزُّرَقِيِّ؛ قَالَ: قَالَتْ أَسْمَاءُ: يَا رَسُولَ اللهِ! إِنَّ بَنِي جَعْفَرٍ تُصِيبُهُمُ الْعَيْنُ. فَأَسْتَرْقِي لَهُمْ؟ قَالَ:  ((نَعَمْ. فَلَوْ كَانَ شَيْءٌ سَابَقَ الْقَدَرَ، سَبَقَتْهُ الْعَيْنُ)).

 

Esma (bint-İ Umeys) (r.anhâ)'dan rivayet edildiğine göre kendisi: Yâ Resûlallah (Ebû Talib'in oğlu) Cafer'in oğullarına cidden nazar değiyor. Ben onlar için şifâ dileğiyle okutturayım (mı)? demiş. Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Evet. Çünkü kader ile yarışan bir şey olsaydı, nazar değme işi onu geçerdi,» buyurmuştur.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi, Nesai, Ahmed ve Tahavi de rivayet etmişlerdir.

 

Hadiste geçen bazı kelimeleri açıklayayım: Ayn; Göz demektir. Burada nazar değme anlamında kullanılmıştır.

 

İstirka:. Rukye istemektir. Rukye ise şifa dileğiyle okunan şeye denildiği gibi okuyarak tedavi etmek, şifa temennisiyle Allah'a sığınarak nefes etmeye de denir. Başka bir deyimle hasta hakkında şifa dilemek için Kur'an-. Kerim ayetleri ile veya Allah'ın isimleri ve sıfatları ile Allah'a dua ve iltica etmektir. -Buna nefes etmek denilir.

 

Rukye ve İstirka kelimeleri ile bu keIimel'3rden türeme fiiller gerek bu babta ve gerekse takip eden bablard,ı çok geçeceği için bu iki kelime yerine nefes etmek ve nefes ettirmek ifadelerini kullanacağım.

 

Nefes etmek veya ettirmek yukarda anlattığım gibi Kur'an ayetleri, Allah'ın isim ve sıfatları veya anlamı bilinen ve İslami prensiplere aykırı olmayan dualar ile yapılıp hastanın şifaya kavuşması için Allah'a iltica ve sığınma mahiyetinde olduğu takdirde meşrudur, faydalıdır. Fakat anlamı bilinmeyen sözlerle veya İslami prensiplere aykırı kelimelerle nefes etmek veya ettirmek ise caiz değildir. Bu hususlar gelecek bablarda rivayet olunan hadislerin terceme ve izahlarında tekrar görülecektir.

Hadisin "Çünkü kader ile yanşan bir şeyolsaydı. .. LO ifadesinden maksat nazar değme işinin çetinliği ve zararının fazlalığını belirtmektir. Yani eğer takdir-i İlahi hilafına bir şeyin meydana gelmesi mümkün olsaydı o şey nazar değme işi olacaktı.

 

Tuhfe yazarının beyanına göre Ehl-i Sünnet alimleri şöyle demişlerdir: Nazarı olan şahıs bir kimseye baktığı zaman ona zarar verebilir, yani zarara sebebiyet vermiş olur. Zararın sebebi ve faili bakan kişidir, zararın yaratıcısı ise Allah'tır.

 

HADİSTEN ÇIKAN HÜKÜMLER:

 

1. Nazar değmesi gerçektir. Bununla ilgili hadisler ve izah bundan önceki babta geçti.

2. Nazar değmiş kimseye nefes etmek meşrudur. Nefes etmenin ne ile olacağı hususuna yukarda işaret edildi.