SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3521 >>

DEVAM: 36- NEBİ (S.A.V.)'İN HASTALARA ŞİFA DİLEĞİYLE ALLAH'A SIĞINARAK ETTİĞİ DUA VE O'NA (CEBRAİL TARAFINDAN) AYNI MAKSADLA EDİLEN DUA BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا سُفْيَانُ عَنْ عَبْدِ رَبِّهِ، عَنْ عَمْرَةَ، عَنْ عَائِشَةَ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم كَانَ، مِمَّا يَقُولُ لِلْمَرِيضِ بِبُزَاقِهِ بِإِصْبَعِهِ:  ((بِسْمِ اللهِ. تُرْبَةُ أَرْضِنَا. بِرِيقَةِ بَعْضِنَا. لِيُشْفَي سَقِيمُنَا. بِإِذْنِ رَبِّنَا)).

 

Aişe (r.anhâ)'dan rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in hastaya nefes etmesi bazen şöyle olurdu: Parmağına biraz tükürüğünü bulaştırarak: «Allah'ın ismiyle. Şu, bâzımızın tükürüğü ile karışık yurdumuzun toprağıdır, Rabbimizın izniyle hastamızın şifâlanması içindir» buyururdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Aişe (r.anha)'nın her iki hadisi Buhari ve Müslim tarafından da rivayet edilmiş olup ikinci hadisi Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

Avnü'l-Mabud yazarı ikinci hadisin şerhinde Nevevi'den naklen şöyle der: Bu hadisin manası şöyledir: Nebi (s.a.v.) hastaya şifa dilerken mübarek şehadet parmagına mübarek tükürügünden biraz sürer ve ıslak parmagını temiz bir topraga kordu. Sonra parmagına bulaşan toprakla hastanın yaralı veya agıran yerini sıvardı ve o esnada hadiste anılan duayı okurdu. ''Şu bizim yurdumuzun toprağıdır'' buyurugu ile yer küresi topragı kasdedilmiştir. Bir kavle göre Medine-i Münevvere topragı kasdedilmiştir. Çünkü bu beldenin özel bir bereketi vardır, Hadisin Bazımızın tükürüğüdür'' buyrugundan maksad da Nebi (s.a.v.)'in tükürügüdür, Gerek Nebi (s.a.v.)'in tükürügü ve gerekse Medine-i Münevvere topragının feyiz ve bereketi ile yüce şerefi malumdur,

 

Kurtubi Bu hadisler her nevi hastalığa okumanın faydalı olduğuna delalet eder, demiştir,