SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3522 >>

DEVAM: 36- NEBİ (S.A.V.)'İN HASTALARA ŞİFA DİLEĞİYLE ALLAH'A SIĞINARAK ETTİĞİ DUA VE O'NA (CEBRAİL TARAFINDAN) AYNI MAKSADLA EDİLEN DUA BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا يَحْيَى بْنُ أَبِي بُكَيْرٍ. حدّثنا زُهَيْرُ بْنُ مُحَمَّدٍ عَنْ يَزِيدَ بْنِ خُصَيْفَةَ، عَنْ عَمْرِو بْنِ عَبْدِ اللهِ بْنِ كَعْبٍ، عَنْ نَافِعِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنْ عُثْمَانَ بْنِ أَبِي الْعَاصِ الثَّقَفِيِّ؛ أَنَّهُ قَالَ: قَدِمْتُ عَلَى النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم وَبِي وَجَعٌ قَدْ كَادَ يُبْطِلُنِي. فَقَالَ لِيَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم:  ((اجْعَلْ يَدَكَ الْيُمْنَى عَلَيْهِ وَقُلْ: بِسْمِ اللهِ. أَعُوذُ بِعِزَّةِ اللهِ وَقُدْرَتِهِ مِنْ شَرِّ مَا أَجِدُ وَأُحَاذِرُ. سَبْعَ مَرَّاتٍ)) فَقُلْتُ ذلِكَ. فَشَفَانِيَ اللهُ.

 

Osman hin Ebi'l-As es-Sakafî (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Beni helak olmaya yaklaştıran bir ağrıya tutulmuş olduğum halde Nebi (Sallallauü Aleyhi ve Sellem)'e gittim. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana: «Sağ elini ağıran yerin üzerine koy ve; «Allah'ın adıyla (şifâ diliyorum). Hâlen duymakta olduğum ağrı ve duyacağımdan korktuğum ağrının şerrinden Allah'ın izzet ve kudretine sığınıyorum, duasını yedi defa söyle,» buyurdu. Ben de bunu söyledim. Bunun üzerine Allah bana şifâ verdi.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Müslim, Tirmizi, Ebü Davud, Nesai. Taberani ve Hakim de rivayet etmişlerdir. Bazı rivayetlerde ''Sağ elini ağıran yere yedi defa sür,. buyurmuştur. Bir

kısım rivayetlerde, "Bismillah'ı üç kez tekrarla ve şu duayı yedi defa söyle. buyurulmuştur.

Tirmizi'nin rivayetinde Osman bin Ebi'l-As ''Ve ben o günden beri bunu aile ferdIerime ve başkalanna tavsiye ederim'' demiştir.

 

Bu hadis, ağrı ve hastalığın giderilmesi için böyle yapmanın ve anılan duayı okumanın faydalı olduğuna delalet eder.