SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3526 >>

37- HUMMA HASTALIĞINA OKUNAN DUA BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ. حدّثنا أَبُو عَامِرٍ. حدّثنا إِبْرَاهِيمُ الأَشْهَلِيُّ عَنْ دَاوُدَ بْنِ حُصَيْنٍ، عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم كَانَ يُعَلِّمُهُمْ مِنَ الْحُمَّى وَمِنَ الأَوْجَاعِ كُلِّهَا، أَنْ يَقُولُوا: ((بِسْمِ اللهِ الْكَبِيرِ. أَعُوذُ بِاللهِ الْعَظِيم مِنْ شَرِّ عِرْقٍ نَعَّارٍ، وَمِنْ شَرِّ حَرِّ النَّار)).

قَالَ أَبُو عَامِرٍ: أَنَا أُخَالِفُ النَّاسَ فِي هذَا. أَقُولُ: يَعَّارٍ. حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ إِبْرَاهِيمَ الدِّمَشْقِيُّ. حدّثنا ابْنُ فُدَيْكٍ. أَخْبَرَنِي إِبْرَاهِيمُ بْنُ إِسْمَاعِيلَ ابْنِ أَبِي حَبِيبَةَ الأَشْهَلِيُّ عَنْ دَاوُدَ بْنِ الْحُصَيْنِ، عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم، نَحْوَهُ، وَقَالَ: مِنْ شَرِّ عِرْقِ يَعَّارٍ.

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onlara humma hastalığı için ve ağrılar için şu duayı okumalarını öğretmiştir: Büyük olan Allah'ın adıyla (şifâ dilerim). Kan fışkırtan damarın şerrinden ve ateşin hararetinden azametli olan Allah'a sığınırım.»

 

Râvi Ebû Âmir demiştir ki: Ben bunda halka muhalefet ederek;  "Naaâr'in* kelimesi yerine; ..... derim.

 

Abdurrahman bin İbrahim ed-Dımışkî ... senediyle bunun mislini Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den rivayet etmiş ve; «Kanı sesli çıkan damarın şerrinden» demiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Eu hadisi Tirmizi, Ahmed, Beyhaki ve Hakim de rivayet etmişlerdir.

Hadis, humma hastalığı ve diğer hastalıklar için mezkür duayı okumanın meşrüluğuna delalet eder.

 

Humma hastalığı hararetinin cehennem in hararetinden bir parça veyA ona benzer durumda olduğuna dair hadisler vardır. Bu nedenledir ki, humma hastalığından şifaya kavuşmak maksadıyla edilen bu duada ''ve ateşin hararetinin şerrinden'' ifadesi kullanılmıştır.

 

Hadiste geçen "Naaar" kan fışkırtan manasınadır. Kan fışkırtan damarın şerrinden Allah'a sığınma duasında bulunmanın sebebi ise böyle bir kanı durdurmanın zorluğu ve durdurulamaması halindeki hayati tehlikedir.

Bazı rivayetlerde "Naaar" yerinde bulunan "Yaaar" kelimesi ise ses veren demektir. Yaaar damar, kanı sesli çıkan damardır. Böyle bir damarın kanı tazyikli olur ve durdurulmaması halinde hayati tehlike olur.