SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3525 >>

DEVAM: 36- NEBİ (S.A.V.)'İN HASTALARA ŞİFA DİLEĞİYLE ALLAH'A SIĞINARAK ETTİĞİ DUA VE O'NA (CEBRAİL TARAFINDAN) AYNI MAKSADLA EDİLEN DUA BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ سُلَيْمَانَ بْنِ هِشَامٍ الْبَغْدَادِيُّ. حدّثنا وَكِيعٌ. ح وَحَدَّثَنَا أَبُو بَكْرِ ابْنُ خَلاَّدٍ الْبَاهِلِيُّ. حدّثنا أَبُو عَامِرٍ، قَالاَ: حدّثنا سُفْيَانُ عَنْ مَنْصُورٍ، عَنْ مِنْهَالٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: كَانَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم يُعَوِّذُ الْحَسَنَ وَالْحُسَيْنِ. يَقُولُ:  ((أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّامَّةِ، مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ وَهَامَّةٍ، وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لاَمَّةٍ)).  قَالَ، ((وَكَانَ أَبُونَا إِبْرَاهِيمُ يُعَوِّذُ بِهَا إِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَاقَ)). أَوْ قَالَ ((إِسْمَاعِيلَ وَيَعْقُوبَ)). وَهذَا حَدِيثُ وَكِيعٍ.

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Hasan ve Hüseyin'e korunmaları için; «Her şeytan ve zehirli haşerattan ve dokunan her kötü gözden Allah'ın mükemmel olan kelimelerine  sığınırım» duasını okurdu. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Ve babamız İbrahim, İsmail ve İshâk'a ettiği bu dua ile Allah'a sığınırdı» buyurdu veya «Ve babamız İbrahim, İsmail ve Ya'kub'a ettiği bu dua ile Allah'a sığınırdı» buyurdu. Bu, râvi Vekînin hadisidir."

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Said (r.a.)'ın hadisini Müslim de rivayet etmiştir. Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi Zevaid nevindendir. İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisini Tirmizi de rivayet etmiştir.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisinin sonunda "Ye babamız İbrahim.,,'' diye başlayan fıkranın merfıl', yani Nebi (s.a.v.)'in buyruğu olması kuvvetle muhtemeldir. Bu fıkra Tirmizi'nin rivayetinde Nebi (s.a.v.)'in buyrugu olarak;

 

Ye Nebi buyuruyordu ki: cİbrahim. İshak ve İsmiÜre böylece dua ederek Allah'a sığınırdı" şeklindedir. Tirmizi'nin rivayeti söz konusu fıkranın Nebi (s.a.v.)'e ait olduğuna bence delil sayıldığı için tercemede buna taraftar oldum. Mamafih, bu fıkra

        .       )

İbn-i Abbas (r.a.)'a ait olabilir. Çünkü İbrahim (a.s.) Nebi (s.a.v.)'in dedesi olduğu gibi amcası oğlu İbn-i Abbas (r.a.)'ın da dedesidir.

Bilindiği gibi İsmail ve İshak, İbrahim'in oğullarıdır. Yakub da İshak'ın oğludur. Allah'ın Salat ve selamı Nebiimize ve bu Nebiler ile diğer Nebilere olsun.

Ebü Said ile Ebu Hureyre hadisleri Cebrail (a.s.)'in Nebi (s.a.v.)'e okuduğu duayı, son hadis de Nebi (s.a.v.)'in torunlarına okuduğu duayı bildirirler. Hastalıklardan şifaya kavuşmak ve belalardan korunmak için bu duaları okumak meşru ve faydalıdır.

Son hadiste geçen "Kelimatullah = Allah'ın kelimeleri" ifadesi ile bir kavle göre Kur'an-ı Kerim, diğer bir kavle göre Allah'ın isim ve sıfatları kasdedilmiştir. Bunlarda bir eksikliğin bulunması söz konusu olmadığı için "Tamme" sıfatı ile sıfatlandırılmıştır.

 

Hamme: Öldürücü zehir taşıyan hayvan ve zehirli haşerat manalanna gelir.

Ayn-ı Lamme: Hastalık ve kötülük veren, nazar değdiren göz demektir.

Bu son hadisi müellifimiz, Muhammed bin Süleyman aracılığıyla Veki'den rivayet etmiş, ayrıca Ebu Bekir bin el-Hallad aracılığıyla da Ebu Amir'den rivayet etmiştir. Müellifimiz hadisi rivayet ettikten sonra hadis metni kelimelerinin Veki'den aldığı rivayete ait olduğunu belirtmiştir.