SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3534 >>

42- ARKASINDA SİYAH VEYA BEYAZ İKİ ÇİZGİ BULUNAN YILANI ÖLDÜRMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَبْدَةُ بْنُ سُلَيْمَانَ عَنْ هِشَامِ بْنِ عُرْوَةَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ: أَمَرَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم بِقَتْلِ ذِي الطُّفْيَتَيْنِ. فَإِنَّهُ يَلْتَمِسُ الْبَصَرَ وَيُصِيبُ الْحَبَلَ. يَعْنِي حَيَّةً خَبِيثَةً.

 

Aişe (r.anha)'dan: Şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Zi't-Tufeyteyni öldürmeyi emretti (ve gerekçe olarak şöyle buyurdu): Çünkü bu nevî yılan gözün nurunu giderir ve gebe kadın'ın çocuğunu düşürür.

 

O, (Zi't-Tufeyteyn sözcüğü ile) bir habis yılan çeşidini kasdetmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari ve Müslim de rivayet etmişlerdir.

Hadiste geçen Tufeyteyn': Tufeyt'in tesniyesidir. Tufeyt. daha ziyade Yemen tarafında yetişen Mukul ağacının yaprağıdır. Bu hadiste öldürülmesi emredilen yılan nevinin arkasındaki iki beyaz veya. siyah çizgi bu yaprağa benzediği için ona Zı't-Tufeyteyn ismi verilmiştir.

 

El-Hafız'ın el-Fetih 'te İbn-i Abdi İber'den naklen ve Sindi . nin beyanına göre bu çizgiler beyazdır. Avnü'lMabüd yazarı ile Tuhfe yazarının beyanlarına göre ise siyahtır. Edindiğim kanaate göre söz konusu çizgiler bu nevi yılanların bazısında beyaz, bazısında siyah olur.

 

Bu nevi yılanları öldürme gerekçesi hadiste beyan edilmiştir. O da insanın gözünü kör etmesi ve hamile kadının bebeğini düşürmesidir. Hadisin açıklamasında alimler şöyle demişlerdir; Yani. bu nevi yılana bakan insanın gözü kör olur ve bakan kadın hamile ise bebeğini düşürür. Bu durum, yılanın taşıdığı zehrin korkunç bir özelliğidir.

 

Hadisin; ............ cümlesi şöyle de yorumlanmıştır: Çünkü bu nevi yılan insanın gözünü kasdederek onu sokmak ister.

 

Tuhfe yazarı bu arada şöyle der: Anlatıldığına göre Ef'a denilen yılana hamile kadın baktığı zaman kapıldıgı dehşetten dolayı derhal çocuk düşürür. Bazı yılanlar vardır ki onlara bakıldığı zaman bakanın gözleri kör olur. Nazür denilen yılan nevi bir insana baktığı zaman o insan derhal ölür ve diğer bir nevi yılan vardır ki sesini işiten insan derhal ölür.

 

Bu nevi yılanı öldürme gerekçesini ifade eden cümlelerin Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in buyruğu mu, yoksa Aişe (r.anha)'nın sözü mü olduğuna dair müellifimizin rivayetinde açık bir belirti yok ise de, Buhari ve Müslim ' in rivayetlerinde anılan cümlelerin Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in buyruğu olduğu açıkça belirtilmiştir. Bu itibarla tercemede buna işaret ettim.

 

Yılanları öldürmek hakkında umümi emir bunu takip eden hadiste bulunduğu gibi, başka hadislerde de vardır. Bu hadiste ise zararı çok olduğu için özellikle bu nevi yılanı öldürmek emri verilmiştir. Geniş bilgi bunu takip eOf>n hadisin izahı bölümünde verilecektir.