SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3535 >>

DEVAM: 42- ARKASINDA SİYAH VEYA BEYAZ İKİ ÇİZGİ BULUNAN YILANI ÖLDÜRMEK BABI

 

حدّثنا أَحْمَدُ بْنُ عَمْرِو بْنِ السَّرْحِ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ وَهْبٍ. أَخْبَرَنِي يُونُسُ عَنِ ابْنِ شِهَابٍ، عَنْ سَالِمٍ، عَنْ أَبِيهِ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ:

 ((اقْتُلُوا الْحَيَّاتِ. وَاقْتُلُوا ذَا الطُّفْيَتَيْنِ وَالأَبْتَرَ. فَإِنَّهُمَا يَلْتَمِسَانِ الْبَصَرَ، وَيُسْقِطَانِ الْحَبَلَ)).

 

Sâlim'in babası (Abdullah bin Ömer) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Yılanları öldürünüz ve (özellikle) Zi't-Tufeyteyen (yâni arkasında beyaz veya siyah iki çizgi bulunan) çeşidini ve kuyruksuz nevini öldürünüz. Çünkü bu iki nevi yılan gözün nurunu giderir ve gebe kadının bebeğini düşürürler.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari. Müslim, Ebü Davud ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir.

 

Bu hadiste her nevi yılanın öldürülmesi emredildikten sonra önemine binaen iki çeşit yılanın öldürülmesi vurgulanıyor ve bunların zararının korkunçluğu belirtiliyor.

Bu iki neviden ZI't-TuCeyteyn çeşiti ile ilgili bilgi bundan önceki hadisin izahı bölümünde verildi. Diğer çeşidi olan Ebter; Kuyruksuz yılandır. Bir kavle göre bu nevi yılanın kuyruğu çok kısa olduğu için ona kuyruksuz denilmiştir. Davudi bu nevi yılanın bir karış boyunda veya bundan biraz uzun olduğunu söylemiştir.

 

Bu hadis, bütün yılanların öldürülmesinin meşru olduğuna delalet eder. 3087 ve 3089. hadisler de bunun gibi umumumidir.

 

Tuhfe yazarı "Yılanlan öldürme" babında özetle şöyle der; Yılanları öldürmek hususunda muhtelif hadisler varid olduğu için ilim adamları bu hususta değişik görüşler beyan etmişlerdir. Şöyle ki: Bir gruba göre her yerde her nevi yılan öldürülür. Çölde olsun, evlerde olsun, Medine-i Münevvere'de olsun başka şehir, kasaba ve köylerde olsun fark etmez. Bu grubun delilleri ise umumi hüküm ifade eden hadislerdir.

 

Bir gruba göre Medine-i Münevvere'de veya başka şehir ve köylerdeki evlerde görülen yılanların önce korkutularak kaybolmaları istenir. Gerekli uyarı yapıldıktan sonra tekrar görülürse öldürülür. Meskenler dışındaki yerlerde görülen yılanlar ise uyarılmadan öldürülür.

 

Meskenlerde görülen yılanların uyarılması konusunda Ebu Davud ile Tirmizi'nin Ebu Leyla'dan rivayet ettikleri bir hadiste: "Resulullah (s.a.v.) ıneiden şöyle buyurmuştur: Yılan, meskende görüldüğü zaman ona Nüh'un ahdi ve Davud oğlu Süleyman'ın ahdi ile bize eziyet etmemeni isteriz, deyiniz. Eğer bundan sonra o yılan tekrar görülürse onu öldürünüz."

 

Bir kısım ilim adamlarına göre ise yalnız Medine-i Münevvere meskenlerinde görülen yılanlar uyarılır. Başka şehir, . kasaba ve köy meskenlerinde veya meskun sahalar dışında görülen yılanlar uyarılmadan öldürülür.

 

Bazı ilim adamlarına göre ise arkasında iki çizgi bulunan yılan çeşidi ile kuyruksuz yılan nevi Medine-i Münevvere meskenlerinde olsun başka yerlerde olsun uyarılmadan öldürülür.

Yukarda anlatılan görüşlerin hepsinin bir takım mesnedleri ve delilleri vardır.