SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3546 >>

DEVAM: 45- SİHİR BABI

 

حدّثنا يَحْيَى بْنُ عُثْمَانَ بْنِ سَعِيدِ بْنِ كَثِيرِ بْنِ دِينَارٍ الْحِمْصِيُّ. حدّثنا بَقِيَّةُ. حدّثنا أَبُو بَكْرٍ الْعَنْسِيُّ عَنْ يَزِيدَ بْنِ أَبِي حَبِيبٍ، وَمُحَمَّدِ بْنِ يَزِيدَ، الْمِصْرِيَّيْنِ، قَالاَ: حدّثنا نَافِعٌ عَنِ ابْنِ عُمَرَ قَالَ: قَالَتْ أُمُّ سَلَمَةَ: يَا رَسُولَ اللهِ! لاَ يَزَالُ يُصِيبُكَ، كُلَّ عَامٍ، وَجَعٌ مِنَ الشَّاةِ الْمَسْمُومَةِ الَّتِي أَكَلْتَ. قَالَ:

 ((مَا أَصَابَنِي شَيْءٌ مِنْهَا، إِلاَّ وَهُوَ مَكْتُوبٌ عَلَيَّ، وَآدَمُ فِي طِينَتِهِ)).

 

في الزوائد: في إسناده أبو بكر العنسيّ، وهو ضعيف.

 

İbn-İ Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Ümmü Seleme (r.anhâ): Yâ Resulallah! Yediğin zehirli koyun (etin) den dolayı her yıl hastalanıyorsun, dedi. Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Âdem kendi çamurunda (yâni yaratılışı henüz tamamlanmamış) iken hakkımda yazılmış olan mikdar ne ise o zehirli koyundan bana ancak o kadar hastalık isabet eder, buyurdu.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Ebü Bekir el-Ansi bulunur. Bu ravi zayıftır.

 

 

AÇIKLAMA:     Zevaid nevinden olan bu hadisin bu bab ta rivayet olunması sebebi; insanların başına gelen her şeyin Allah'ın takdiri ile olduğunu ve O'nun takdiri olmaksızın hiçbir şeyin meydana gelmesinin mümkün olmadığını, bu meyanda sihirbazların sihirlerinden etkilenmenin, de takdir-i İlahi ile olduğunu beyan etmektir.

 

Nebi (s.a.v.)'in zehirli koyun etinden yemesi olayı Hayber fethinin arkasında vuku bulmuştu. Şöyle ki, savaş bittikten sonra Hayber yahudilerinden Haris kızı Zeyneb, zehir kattığı kızartılmış bir koyunu Nebi (s.a.v.)'e sunmuştu. Nebi (s.a.v.) bunun etinden azıcık alır almaz zehirli olduğunu vahiy yoluyla bilmiş ve sofradaki sahabileri durumdan haberdar etmişti. Sonra sözü edilen J{adın, işlediği suçu itiraf etmişti.

Buhari'nin Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet ettiği bir hadiste bu olayanlatılmaktadır. Bu rivayete göre Nebi (s.a.v.) bu hiyaneti yapma sebebini Hayber yahudilerine sorunca onlar; biz şöyle düşündük: Eğer sen yalancı Nebi isen zehirli koyunu yemek suretiyle ölÜrsün. Biz de rahat ederiz. Şayet hakikaten Nebi isen sana bir zarar gelmez, diye cevab vermişler.

 

Nebi (s.a.v.)'e ve sahabilerine süikasd eden bu kadının öldürülüp öldürülmediği hususunda değişik rivayetler vardır. Bazı rivayetlere göre Resul-i Ekrem (s.a.v.) onu serbest bırakmış, diğer bazı rivayetlere göre öldürtmüştür. Beyhaki bu değişik rivayetleri şöyle birleştiriyor. Durum şöyle olmuş olabilir.

Bu kadın önce serbest bırakılmış. Fakat bilahare o koyun etini yiyen sahabilerden Bişr İbn-i Bera (r.a.)'ın vefatı üzerine kısasan öldürülmüştür.