SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3547 >>

46- KORKMAK, GECE (YATAKTA SAĞA SOLA DÖNÜP) UYUYAMAMAK VE ŞERRİNDEN ALLAH'A SIĞINILAN ŞEYLER, BABI

 

Bu babın başlığında geçen "Feza" bir şeyden korkmak, Erak ise gece uykusunun kaçması, yatakta sağa sola dönüp durmak bir türlü uyku uyuyamamak demektir.

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَفَّانُ. حدّثنا وَهْبٌ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عَجْلاَنَ عَنْ يَعْقُوبَ بْنِ عَبْدِ اللهِ بْنِ الأَشَجِّ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ الْمُسَيَّبِ، عَنْ سَعْدِ بْنِ مَالِكٍ، عَنْ خَوْلَةَ بِنْتِ حَكِيمٍ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((لَوْ أَنَّ أَحَدَكُمْ، إِذَا نَزَلَ مَنْزِلاً، قَالَ: أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّامَّةِ مِنْ شَرِّ مَاخَلَقَ، لَمْ يَضُرَّهُ فِي ذلِكَ الْمَنْزِلِ شَيْءٌ حَتَّى يَرْتَحِلَ مِنْهُ)).

 

Havle bint-i Hakîm (r.anhâ)'dan rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: Biriniz bir konağa indiği zaman: أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّامَّةِ مِنْ شَرِّ مَاخَلَقَ [Auzu bi-kelimatillahi taannati min şerri ma halak] = Yaratıkların şerrinden Allah'ın tamam olan kelimelerine sığınırım» derse oradan gidinceye kadar o konakta hiçbir şey o kimseye zarar veremez.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Müslim, Tirmizi, Nesai, Ahmed ve Malikde rivayet etmişlerdir. Tuhfe yazarının beyanına göre ilim. adamları: Bu hadiste geçen; ''Kelimatullah = Allah'ın kelimeleri ifadesiyle Kur'an-ı Kerim kasdedilmiştir ... Tammat = Tamam olanifadesinden maksad mükemmelolup eksiksiz ve kusursuz, demektir. Bir kavle göre; bununla şifa ayetleri ve şerlerden Allah'a sığınmayı ifade edenayetler kasdedilmiştir.

Cahiliyyet devri insanları bir konağa indikleri zaman cinlerin büyüğünü kasdederek: Bu derenin efendisine sığınırız, derlerdi. Bu hadis onların yaptığının batıl olduğuna işaretle yapılması gerekeni ve yararlı olanı açıklıyor.

 

Bu hadis, anılan duayı okuyan kimsenin vardığı mesken ve konakta her nevi şer kuvvetlerin zararlarından emin olduğunu bildirmekte, dolayısıyla bu duanın korkmak ve gece uyku uyuyamamak halini de önlediğini ifade etmektedir.