SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3561 >>

DEVAM: 3- YASAK KILINAN ELBİSE BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ نُمَيْرٍ وَأَبُو أُسَامَةَ عَنْ سَعْدِ ابْنِ سَعِيدٍ، عَنْ عَمْرَةَ، عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ: نَهَى رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم عَنْ لِبْسَتَيْنِ: اشْتِمَالِ الصَّمَّاءِ وَالاِحْتِبَاءِ فِي ثَوْبٍ وَاحِدٍ، وَأَنْتَ مُفْصٍ فَرْجَكَ إِلَى السَّمَاءِ.

 

في الزوائد: حديث عائشة صحيح. رجاله ثقات. وسعد بْنُ سعيد هو أخو يحيى بْنُ سعيد الأنصاريّ، احتج به مسلم.

 

Âİşe (r.anha)'dan; §öyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) iki çeşit giyinişi yasaklamıştır: İştimâl-i sanıma (denilen kıyafet) ve avret yerini semâya doğru açtığın (yâni örtüsüz bıraktığın) halde kabaların üzerinde oturup bacakları dikerek tek bir elbiseye sarınmak.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Aişe (r.anha)'nın hadisi sahih olup ravileri sika zatlardır. Ravi Sa'd bin Said, Yahya bin Said el-Ensari'nin kardeşidir. Müslim onun rivayetlni delil saymıştır.

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Said (r.a.)'ın hadisini Buhari ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Tirmizi de rivayet etmiştir. Ayrıca Buhari , Müslim ve Ebu Davud bunun benzerini rivayet etmişlerdir.

 

Bu hadislerde iki çeşit giyiniş yasaklanmıştır: Bunlardan birisi İştimal-ı Samma denilen giyiniştir. Bu çeşit giyinişi lügat alimleri şöyle yorumlamışlardır: Adam tek bir elbiseye sarınır (yani adeta kefen gibi). herhangi bir kenarını kaldırmaz ve ellerini de bürünülen elbisenin altında kaldığı için dışarı çıkaramaz. Böyle kefen gibi bir elbiseye sarınmanın yasak kılınması hikmeti ise Nevevi' nin dediği gibi, adamın kollarını oynatmasının güçlüğü, ellerini çalıştırmasının zorluğu ve bu yüzden zarara uğramasıdır. İştimal-i Samma giyinişi böyle tarif edilince hadisteki yasaklama mekruhluk için yorumlanır. Yani bu şekilde bir kıyafet mekruhtur.

 

Fıkıhçılar ise İştimal-i Samma'yı şöyle açıklamışlardır: Adam tek bir elbiseye sarınır. Sonra onun bir tarafını kaldınp omuzlannın üstüne atar ve bu yüzden ayret yeri açılır. İştimal-i Samma böyle açıklanınca hadisteki yasaklama haramlık anlamını taşır. Çünkü böyle bir kıyılfet avret yerinin açık kalmasına yol açar.

 

Buhari'nin bir rivayetinde Samma'nın şöyle tefsiri yapılmıştır: "Samma. adamın elbisesini omuzlarından birisinin üstüne atması ve bu yüzden bedeninin bir tarafının örtüsüz kalıp açılmasıdır."

 

Buhari'nin bu açıklaması, fıkıhçıların yorumunu teyid eder.

El-Hafız: Buhari'nin ifade tarzının zahiri bu tefsir kısmının merfü, yani Nebi (s.a.v.)'in sözü olduğunu gösterir. Bu tefsir ile fıkıhçıların yorumu arasında muvafakat vardır. Söz konusu tefsir, merfü olmayıp mevkuf olsa bile sağlıklı görüşe göre samma tabirinden neyin kasdedildiğine bir delil sayılır. Çünkü, ravi tarafından beyan E;ldilen bir yorumdur ve hadisin metnine aykırılığı yoktur, der.

 

Ebü Hureyre (r.a.)'ın Ebü Davud tarafından rivayet edilen hadisinde yukardaki tefsir merfü olarak rivayet edilmiştir. Yani İştimal-i Samma denilen kıyılfet, fıkıhçıların anlattığı kıyılfet şeklidir. Kuvvetli olan budur.

Samma: Bu kelimenin asıllügat manası ise sağır dişi demektir. İştimal: İhram gibi bir elbiseye sarınmak demektir.

 

İhtiba: Kabalar üzerinde oturup bacaklan dikerek ihram gibi bir elbiseye sannmaktır. Böyle bir sarınma halinde bacakların arası açılabilir ve avret yeri görülebilir. Onun için böyle bir giyiniş yasak kılınmıştır.