SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3562 >>

4- YÜN ELBİSE GİYMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا الْحَسَنُ بْنُ مُوسى عَنْ شَيْبَانَ، عَنْ قَتَادَةَ، عَنْ أَبِي بُرْدَةَ، عَنْ أَبِيهِ؛ قَالَ: قَالَ لِي: يَابُنَيَّ! لَوْ شَهِدْتَنَا وَنَحْنُ مَعَ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم، إِذَا أَصَابَتْنَا السَّمَاءُ، لَحَسِبْتَ أَنَّ رِيحَنَا رِيحُ الضَّأْنِ.

 

Ebû Bürde (bin Ebî Mûsâ el-Eş'arî) (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Babam (Ebû Mûsâ el-Eş'arî bir gün) bana şöyle dedi: Ey oğulcuğum! Biz Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber iken, üzerimize yağmur yağdığı zaman eğer sen yanımızda olsaydın bizim (elbise) kokumuzu koyun kokusu zannederdin.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Ebu Davud ve Tirmizi ile Taberani de rivayet etmişlerdir. Tirmizi hadisin sahih olduğunu da söylemiştir. Ebu Musa (r.a.), yağmurdan ıslandıklan zaman kokularının koyun kokusuna benzediğini söylemekle elbiselerinin yün olduğunu ifade etmek istemiştir. Hadis, yünden mamul elbise yi giymenin caizliğine delalet eder.

Avnü'l-Mabud yazarının bu hadisin şerhinde naklen beyan ettiğine göre el-Hafız şöyle demiştir: İbn-i Battal demiş ki; İmam Malik'e göre başka elbise bulan kimsenin yün elbise giymesi mekruhtur. Çünkü yün elbise zühd ve takva, yani bir nevi dervişlik belirtisi olarak bilinmektedir. Bu itibarla böyle bir elbise giymek bir nevi sofuluk gösterişi sayılır. Halbuki iyi amel ve takva işini gizli tutmak daha iyidir. Kaldı ki tevazu ve gönül alçaklığı yün elbiseye inhisar etmez. Bilakis daha ucuz olan pamuklu gibi elbise gönül alçaklığına daha münasiptir.