SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3328 >>

DEVAM: 38- KURU HURMA (YEMEK) BABI

 

حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ إِبْرَاهِيمَ الدَّمَشْقِيُّ. حدّثنا ابْنُ أَبِي فُدَيْكٍ. حدّثنا هِشَامُ بْنُ سَعْدٍ عَنْ عُبُيْدِ اللهِ بْنُ أَبِي رَافِعٍ، عَنْ جَدَّتِهِ سَلْمَى؛ أَنَّ النَّبيَّ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((بَيْتٌ لاَ تَمْرَ فِيهِ، كَالْبَيْتِ لاَ طَعَامَ فِيهِ)).

 

في الزوائد: في إسناده عبيد الله بْنُ عليّ، مختلف فيه. وهشام بْنُ سعد، وهو، وإن خرّج له مسلم، فإنما رواه في الشواهد. وقد شعفه ابن معين النسائي وغيرهما. وقال أبو زرعة ومحمد بْنُ إسحاق: شيخ محله الصدق. وباقي رجال الإسناد ثقات.

 

Ubeydullah bin (Ali bin) Ebî Râfi'in nenesi (ve Ebû Râfi'in karısı) Selmâ (R.A.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: İçinde kuru hurma olmayan bir ev, içinde yiyecek maddesi bulunmayan bir ev gibidir.

 

Not: Zevâid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Ubeydullah bin Ali bulunur. Bu zâtın güvenilirliği hakkında ihtilâf vardır. Hişâm bin Sa'd'ın rivayetlerini Müslim de almış ise de, O*nun şevâhid nevinden olan, yâni başka rivayetlerle teytd edilmiş durumda olan hadislerini almıştır. İbn-i Muin, Nesâi ve başkaları bu râviyi zayıf saymışlardır. Fakat Ebû Zur"a ile Muhammed bin îshâk: O, yeri doğruluk olan bir hadis üstadıdır, demişler. Senedin kalan râvîleri ise sikâ, yâni güvenilir zâtlardır.

 

 

AÇIKLAMA:     Aişe (r.anha)'nın hadisini Müslim, Tirmizi ve Ebu Davud da rivayet etmişlerdir. Selma (r.anha)'nın hadisi ise Zevaid nevindendir.

 

Tuhfe yazarı Aişe (r.anha)'nın hadisini izah ederken özetle şu bilgiyi verir:

Bir kavle göre bu hadis, Medine-i Münevvere halki ve zahiresi genellikle kuru hurma olan toplumlar hakkındadır Ya da hadisle kuru hurmanın değerinin yüksekliği belirtilmek istenmiştir.

 

Kadi Ebü Bekir bin el-Arabi de Tirmizi'nin şerhinde: Çünkü kuru hurma onların azığı ve zahiresi idi. Bir evde kuru hurma olmayınca o ev halkı aç kalırdı. Her memleket halkı, kendi zahireleri ve azıklan açısından böyle söylerler, demiştir.

 

Nevevi de: Bu hadis, kuru hurmanın kıymetini ve çoluk çocuk için zahire saklamanın caizliğini ifade edip buna teşvik eder, demiştir.

 

Tıybi de: Bu hadis, kuru hurması bololan bir memleket halkını kanaat etmeye teşvik manasına yorumlanabilir. Yani içinde kuru hurma bulunan bir ev halkı buna kanaat ettiği zaman aç kalmaz. Aç kalanlar ise, evinde kuru hurma bulunmayan ailelerdir, demiştir.