SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3332 >>

DEVAM: 41- İKİ HURMAYI BİRLEŞTİREREK YEMENİN YASAKLIĞI BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ. حدّثنا أَبُو دَاوُدَ. حدّثنا أَبُو عَامِرٍ الْخَزَّازُ عَنِ الْحَسَنِ، عَنْ سَعْدٍ، مَوْلَى أَبِي بَكْرٍ ((وَكَانَ سَعْدٌ يَخْدُمُ النَّبيَّ صلى الله عليه وسلم وَكَانَ يُعْجِبُهُ حَدِيُهُ)) ؛ أَنَّ النَّبيَّ صلى الله عليه وسلم نَهَى عَنِ الإِقْرَانِ. يَعْنِي فِي التَّمْرِ.

 

في الزوائد: هذا إسناد صحيح. رجاله ثقات. وليس لسعد عند المصنف غير هذا الحديث. وليس له شيء في بقية الكتب الستة.

 

Ebû Bekir'in azadlı kölesi Sa'd (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ıkran'ı, yâni hurma (yendiğin) de (iki tanesini birleştirmeyi) yasaklamıştır.

 

(Sa'd, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e hizmet ediyordu ve Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onun hizmetini beğeniyordu)

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu, sahih bir seneddir, ravileri sıka, ya. ni güvenilir zatlardır. İbn-i Maceh'in yanında 8a'd'ın bundan başka hadisi yoktur ve Kütüb-i Sittenin kalanlarında da onun hadisi yoktur.

 

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisi Kütüb-i Sitte'nin hepsinde rivayet edilmiştir. Sa'd (r.a.)'ın hadisi ise Zevaid nevindendir.

 

ikran: Başkasıyla beraber hurma yerken kişinin iki hurmayı birleştirerek yemesidir. Bu hadisler böyle yapmayı yasaklamıştır.

 

El-Hafız'ın, el-Fetih 'te beyan ettiğine göre Nevevi bu konuda şöyle demiştir:

Alimler, hadisteki yasağın haramlık veya mekruhluk yahut da yemek adabı için olduğu noktasında ihtilaf etmişlerdir. Doğrusu ise duruma göre hükmün değişik olmasıdır. Şöyle ki: Hurma sofraya oturanların ortak malı ise cemaatın rızası olntaksızın birisinin iki hurmayı birleştirerek yemesi haramdır. Cemaatın rızası ise, ya dille söylemeleri veya rızaları olduğuna dair bir belirtinin görülmesiyle olur.

 

Şayet hurma sofraya oturan cemaatın dışında kalan bir kimsenin ise yine bir kimsenin iki hurmayı birleştirerek yemesi haramdır.

 

Eğer hurma sofraya oturanlardan birisinin olup o kişi; diğerlerine buyur etmiş ise, iki hurmayı birleştirebilmek için hurma sahibinin rızası şarttır. Rızası olmaksızın herhangi bir kimsenin iki hurma-o yı birleştirerek yemesi haramdır. Fakat hurma sahibi böyle yiyebilir. Çünkü malonundur. Bununla beraber cemaattan müsaade alması müstehabtır. Hurma sahibinin misafirleri gibi hurmayı tek tek yemesi ise en uygun olanıdır. Meğer ki sofraya konan hurma çok olup mutlaka artacağı bilinirse sahibinin iki hurmayı birleştirerek yemesinde öir sakınca olmaz.

 

Durum ne olursa olsun yemek yerken göz açlığı belirtisi olacak davranışlardan sakınmak yemek ve sofra adabıdır. Ancak bir işe gitmek durumunda olan kimsenin acele etmesinde bir sakınca yoktur.