SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3333 >>

42- (KURTLU OLMASI MUHTEMEL) KURU HURMAYI KONTROL ETMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بِشْرٍ بَكْرُ بْنُ خَلَفٍ. حدّثنا أَبُو قُتَيْبَةَ عَنْ هَمَّامٍ، عَنْ إِسَحَاقَ بْنِ عِبْدِ اللهِ بْنِ أبي طَلْحَةَ، عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ؛ قَالَ: رَأَيْتَ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم أُتِيَ بِتَمْرٍ عَتِيقٍ، فَجَعَلَ يُفَتِّشُهَ.

 

Enes bin Mâlik (r.a.)'dea; Şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i kendisine eski kuru hurma getirilip (içinde kurt olup olmadığını) kontrol etmeye başlarken gördüm.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Ebü Davüd da rivayet etmiştir. Bu hadis, kurtlu olduğu sanılan bir yiyeceği kontrol etmeden yemenin mekruhluğuna delalet eder. Fethü'l-Vedüd'da bu bilgi verilmiştir.

 

Hadisten çıkarılan diğer bir hüküm de bir meyvenin kurtlanması sebebiyle necis" yani pis sayılmaması ve böyle bir yiyeceği yemenin haram olmamasıdır.

El-Kari'de: Tabarani'nin hasen bir senedIe İbn-i Omer'den rivayet ettiği bir hadiste:

"Resulullah (s.a.v.) kuru hurmanın içinde kurt'un olup olmadığını kontrol etmeyi yasaklarmştır" denir.

 

Bu itibarla konulan yeni kuru hurma hakkındadır, diye yorum yapılır. Bu yasak, vesveseyi defetmek içindir ve mekruhluk hükmünü ifade eder. Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in kuru hurmayı kontrol etmesi ise kurtlu olması muhtemelolan eski kuru hurmaya aittir. Bu kontrol ise bunun caizliğini ifade eder, diye bilgi vermiştir.