SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3334 >>

43- TEREYAĞI İLE KURU HURMA (YI YEMEK) BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حدّثنا صَدَقَةُ بْنُ خَالِدٍ. حَدَّثَنِي ابْنُ جَابِرٍ. حَدَّثَنِي سُلَيْمُ ابْنُ عَامِرٍ، عَنِ اْنَيْ بُسْرٍ السُّلَمِيَّيْنِ؛ قَالاَ: دَخَلَ عَلَيْنَا رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم. فَوَضَعْنَا تَحْتَهُ قَطِيفَةً لَنَا.صَبَبْنَا لَهُ صَبّاً؟ فَجَلَسَ عَلَيْهَا. فأَنْزَلَ اللهُ عَزَّ وَ جَلَّ عَلَيْهَ الْوَحْيَ فِي بَيْتِنَا. وَقَدَّمْنَا لَهُ زُبْداً وَتَمْراً. وَكَانَ يُحِبُّ الزُّبْدَ، صلى الله عليه وسلم.

 

Sülemli Büsr'ün iki oğlu (Abdullah ve Atiyye) (r.a.)'den; Şöyle demişlerdir. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bir defa) bize geldi Biz O'nun altına saçaklı bir yaygıyı güzelce serdik. O da üzerinde oturdu. Sonra Allah (Azze ve Celle) Ona bizim evimizde vahiy indirdi Ve biz O'na tereyağı ile kuru hurma ikram ettik. O, tereyağı severdi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) .

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Ebu Davud da rivayet etmiştir. Oradaki rivayette, vahiy'in inişiyle ilgili cümle yoktur. Hadisin son kısmı ise meAlen şöyledir: "O. tereyağı ve kuru humiayı severdi''

Hadis, tereyağı ve kuru hurmayı beraber yemenin 'müstehablığına delalet eder. Çünkü Resul-i Ekrem (s.a.v.), severdi. O'nun sevdiğini sevmek şüphesiz bir ibadettir.

El-Münziri'nin beyAnına göre Büsr (r.a.)'ın oğullannın isimleri AbduIIah ve Atiyye'dir.