SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3339 >>

DEVAM: 45- YUFKA EKMEK (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABı

 

حدّثنا إِسْحَاقُ بْنُ مَنْصُورٍ، وَأَحْمَدُ بْنُ سَعِيدٍ الدَّارِميُّ، قَالاَ: حدّثنا عَبْدُ الصَّمَدِ ابْنُ عَبْدِ الْوَارِثِ. حدّثنا هَمَّامٌ. حدّثنا قَتَادَةُ؛ قَالَ: كُنَّا نَأْتِي أَنَسَ بْنَ مَالِكٍ ((قَالَ إِسْحَاقُ: وَخَبَّازُهُ قَائِمٌ. وَقَالَ الدَّارِميُّ: وَخِوانُهُ مَوْضُوعٌ)) فَقَالَ يَوْماً: كُلُوا. فَمَا أَعْلمُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم رَأَى رَغِيفاً مُرَقَّقاً، بِعَيْنِهِ، حَتَّى لَحِقَ بِاللهِ. وَلاَ شَاةً سَمِيطاً قَطُّ.

 

Katâde (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Biz, Enes bin Mâlik (r.a.)'in yanına giderdik. (îshâk, kendi rivayetinde: "Ve Enes'in ekmek pişiricisi ayakta — hizmet ediyor— idi", dedi. Dârimi de kendi rivayetinde: "Ve Enes'in yemek masası konulmuş (veya yemeği) oluyordu" dedi.) Enes bir gün (bize) dedi ki: (Buyurunuz, yemek) Yeyiniz. Ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in Allah'a kavuşana kadar ne yufka ekmek ne de kebab edilmiş bir kuzuyu gördüğünü bilmiyorum, dedi.

 

 

AÇIKLAMA:     İlk hadis Zevaid nevindendir. İkinci hadisi Buhari de rivayet etmiştir. Rakik ve Rukak: İyice açılmış ince ekmek demektir ki buna yufka ekmek denir.

Huvan ve Hıvan: Yemek masası, yüksekçe kurulan sofra manasına gelir. Bununla ilgili bilgi 3292 ve 3293. hadisler bölümünde geçti.

Semıyt: Kebab edilmiş manasına gelir. Bununla ilgili gerekli bilgi 3309. hadisin izahı bölümünde verilmiştir.

 

Bu babın ilk hadisini Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet eden Ata bin Ebi Müslim el-Hurasani, Şam'da ikamet eden tabii ilim adamlarındandır. Ebü'd-Derda, Muaz ve İbn-i Abbas (r.a.)'den mürsel rivayetlerde bulunmuştur. Başka zatlardan da rivayetleri vardır. Kendisinden de İbn-i Cüreyc, Evzai, Malik, Şu'be ve Hammad bin Seleme rivayet etmişlerdir.

 

Abdurrahman bin Yezid, onun geceyi ibadetle ihya etmeye devam ettiğini söylemiştir. İbn-i Main ve Ebu Hatim onun sıka, yani güvenilir zat olduğunu söylemişlerdir. Oğlu Osman'ın dediğine göre hicretin 135. yılı 85 yaşında iken vefat etmiştir. Müslim ve sünen sahibIeri onun hadislerini rivayet etmişlerdir.