SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3352 >>

51- İŞTİHA ETTİĞİN (YANİ CANıNıN ÇEKTİĞİ) HER ŞEYİ YEMEK BİR NEVİ İSRAFTIR, BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ، وَسُوَيْدُ بْنُ سَعِيدٍ، وَيَحْيَى بْنُ عُثْمَانَ بْنِ سَعِيدِ بْنِ كَثِيرِ ابْنِ دِينَارٍ الْحِمْصِيُّ، قَالُوا: حدّثنا بَقِيَّةُ بْنُ الْوَلِيدِ. حدّثنا يُوسُفُ بْنُ أَبِي كَثِيرٍ عَنْ نُوحِ بْنِ ذَكْوَانَ، عَنِ الْحَسَنِ، عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((إِنَّ مِنَ السَّرَفِ أَنْ تَأْكُلَ كُلَّ مَا اشْتَهَيْتَ)).

 

في الزوائد: هذا إسناده ضعيف. لأن نوح بْنُ ذكوان متفق على تضعيفه. وقال الدميريّ: هذا الحديث مما أنكر عليه.

 

Enes bin Mâlik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Senin İştiha ettiğin her şeyi yemen israftandır.»

 

Not: Zevaid de: Bu hadis’in isnadı zayıftır. Nuh bin Zekvan’ın zayıflığında ittifak vardır. Ed-Dumeyiri: Bu hadis onun münker hadislerinden biridir.

 

 

AÇIKLAMA:     ZevAid nevinden olan bu hadisi Beyhaki de rivayet etmiştir. Mü'min bir kimse canının çektiği her şeyi yememeli ve nefsine hakim olmalıdır. Hadis, mü'minin şanının._ nefsine muhalefetle bazı arzularına karşı çıkmak olduğuna işaret eder. Kişinin canının çektiği her şeyi yemesi sağlığına zarar verebilir. Sağlığı korumak da bir görevdir.