SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3371 >>

1- HAMR (YANİ İÇKİ) HER ŞERR (FENALIĞ) IN ANAHTARlDIR. BABI

 

Hamr: Bu kelime şarab manasına geldiği gibi azı veya çoğu herhangi bir kimseyi sarhoş eden her tür içki manasına da gelir. Hadislerde geçen Hamr kelimesi cumhüra göre ikinci manayadır. Çünkü Buhari. Müslim. Ebu Davud. Tirmizi ve Nesai'nin rivayet ettikleri sahih bir hadiste, Resülullah (s.a.v.); Müskir olan (yani sarhoşluk veren) her şey hamr'dır. Müskir olan her şey haram dır. Kim dünyada içki içip buna devam ederken (yani bundan tevbe etmemiş iken) ölürse o kimse ahirette içki içmeyecektir" buyurmuştur.

 

Nevevi bu hadisin izahı bölümünde: Bu hadis, bütün içkilerin haramlığını ve hepsine hamr denildiğini açıkça ifade etmektedir. Hurmanın her çeşidinden. üzümden, arpadan, darıdan, baldan ve başka maddelerden imal edilen içkilerin her çeşidi bu hükme tabidir. Selef (ilk dönem) ve halef (sonraki ) tüm ilim adamlarının, cumhürun, Malik, Ahmed'in ve bizim mezhebimizin (Şafii) görüşü budur, der.

 

حدّثنا الْحُسَيْنُ بْنُ الْحَسَنِ الْمَرْوَزِيُّ. حدّثنا ابْنُ أَبِي عَدِيٍّ. ح وَحَدَّثَنَا إِبْرَاهِيمُ ابْنُ سَعِيدٍ الْجَوْهَرِيُّ. حدّثنا عَبْدُ الْوَهَّابِ، جَمِيعاً عَنْ رَاشِدٍ، أَبِي مُحَمَّدٍ الْحِمَّانِيِّ، عَنْ شَهْرِ بْنِ حَوْشَبٍ، عَنْ أُمِّ الدَّرْدَاءِ، عَنْ أَبِي الدَّرْدَاءِ؛ قَالَ: أَوْصَانِي خَلِيلي صلى الله عليه وسلم:  ((لاَ تَشْرَبِ الْخَمْرَ، فَإِنَّهَا مِفْتَاحُ كُلِّ شَرٍّ)).

 

في الزوائد: إسناده حسن.

 

Ebü'd-Derdâ (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Bana dostum (Muhammed) (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şu tavsiyede bulundu: «İçki içme. Çünkü içki, her şerrin anahtarıdır.»

 

Not: Zevaid'de bunun senedinin hasen olduğu bildirllmiştır.

 

AÇIKLAMA:     3372’de