SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3372 >>

DEVAM: 1- HAMR (YANİ İÇKİ) HER ŞERR (FENALIĞ) IN ANAHTARlDIR. BABI

 

حدّثنا الْعَبَّاسُ بْنُ عُثْمَانَ الدِّمَشْقِيُّ. حدّثنا الْوَلِيدُ بْنُ مُسْلِمٍ. حدّثنا مَنِيرُ بْنُ الزُّبَيْرِ؛ أَنَّهُ سَمِعَ عُبَادَةَ بْنَ نُسَىٍّ يَقُولُ: سَمِعْتُ خَبَّابَ بْنَ الأَرَتِّ عَنْ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم أَنَّهُ قَالَ:  ((إِيَّاكَ وَالْخَمْرَ. فَإِنَّ خَطِيئَتَهَا تَفْرَعُ الْخَطَايَا. كَمَا أَنَّ شَجَرَتَهَا تَفْرَعُ الشَّجَرَ)).

 

في الزوائد: في إسناده نمير بْنُ الزبير الشاميّ الأزديّ، وهو ضعيف.

 

Habbâb bin el-Eret (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Şarap'tan sakın. Çünkü şarabın ağacı (yâni üzüm ve hurma ağacı) diğer ağaçların üstüne çıktığı gibi şarabın günahı diğer günahların üstüne çıkar.»

 

Not: Zeva.id'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Münir bin Zübeyr eş-Şami el-Ezdi bulunur. Bu ravi zayıftır.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu bAbın iki hadisi de Zevaid nevindendir. Beyhaki de birinci hadisi rivayet etmiştir. Birinci hadiste, şarab ve onun hükmünde olan içkilerin her kötülüğün anahtarı olduğu belirtilmekte-' dil;. Çünkü içki, aklı giderir. İnsanı kötülüklerden alakoyan akıl gidince, her fenalığın kapısı açılmış olur. '

 

İkinci hadiste de içkinin günahının diğer günahlardan üstün olduğu belirtilmektedir. çünltü içki içen kimse sarhoş olunca diğer günahlan da rahatlıkla işler. Bu hadiste üzüm "asmasının ve hurma ağacınıh diğer ağaçların üstüne çıktığı gibi' bu iki nevi ağacın mahsülünden çıkan içkinin günahının da diğergünahların üstüne çıktığı ifAde edilmekle bir benzetme yapılmıştu: Bu nedenle bu hadisi terceme ederken Hamr kelimesini şarap manasına terceme etme yolunu tercih ettim.

 

'Bu hadisteki; tuferri' fiili "Tüferriu" şeklinde de okunabilir. Bu takdirde şöyle terceme edilebilir: "Şarabın ham maddesini veren ağaç dal, budak doğurduğu gibi, şarap suçu da ba:ıka suçlan doğurur."