SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3381 >>

DEVAM: 8- lÇKİYE ON YÖNDEN LANET EDİLMİŞTİR, BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ سَعِيدِ بْنِ يَزِيدَ بْنِ إِبْرَاهِيمَ التُّسْتَرِيُّ. حدّثنا أَبُو عَاصِمٍ عَنْ شَبِيبٍ؛ سَمِعْتُ أَنَسَ بْنَ مَالِكٍ ((أَوْ حَدَّثَنِي أَنَسٌ)) قَالَ: لَعَنَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم فِي الْخَمْرِ عَشَرَةً: عَاصِرَهَا، وَمُعْتَصِرَهَا، وَالْمَعْصُورَةَ لَهُ، وَحَامِلَهَا، وَالْمَحْمُولَةَ لَهُ، وَبَائِعَهَا، وَالْمَبْيُوعَةَ لَهُ، وَسَاقِيَهَا، وَالْمُسْتَقَاةَ لَهُ. حَتَّى عَدَّ عَشَرَةً مِنْ هذَا الضَّرْبِ.

 

Enea bin Mâlik (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) içki hususunda on kimseyi lânetlemiştir: İmâl eden, imâl etmek isteyen, kendisi için imâl edilen, taşıyan, kendisi için taşınan, satan, satın alan, sunan, kendisine sunulan. Nihayet bu neviden on kimseyi saydı.

 

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud da rivAyet etmiştir. Enes (r.a.)'ın hadisini Tirmizı de rivayet etmiştir. Ayrıca Ahmed, İbn-i Hibban ve Hakim de bunun benzerini r:vayet etmişlerdir.

 

HadisIerde geçen bazı kelimelerin açıklamasını verelim: Asır: Sıkan, demektir. YAni mesela, içki imal edilmek üzere üzümü, veyA diğer bir maddeyi sıkan kişi demektir. Bu işi ister kendi şahsı için, ister başka kimse için yapsın fark etmez. Mananın iyi anlaşılması için bu kelimenin karşılığı olarak, "imal eden" tabirini kullandım.

 

Mutesır: Sikmak isteyen demektir. Yani üzümü veya benzeri bir maddeyi içki yapılmak üzere sıkmak isteyen kimse demektir. Bunu da "İmal etmek isteyen" biçiminde terceme ettim.

 

Bayi: Satıcı demektir, Mübta: Satın alan demektir.

Hilmil: Taşıyıcı demektir. Mahmul ileyh de kendisi için taşınan kişi demektir.

Şarib: İçici demektir. Saki: İçkiyi sunan, içmek isteyenlere takdim eden demektir. Müstekat Leh: Kendisine sunulan demektir.

Bu hadisler, gerek içkinin imali, yapımı ve gerekse alım satımı veya içilmesi ile ilgilenen kimselerin hepsinin Resulullah (s.a.v.) tarafından lanetlendiğini ifade eder. Lanetlemek, lAnetlenen kimsenin Allah'ın rahmetinden uzak olmasını dilemektir.