SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3382 >>

7- iÇKi TİCARETI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ، وَعَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، قَالاَ: حدّثنا أَبُو مُعَاوِيَةَ. حدّثنا الأَعْمَشُ عَنْ مُسْلِمٍ، عَنْ مَسْرُوقٍ، عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ: لَمَّا نَزَلَتِ مِنْ آخِرِ سُورَةِ الْبَقَرَةِ فِي الرِّبَا، خَرَجَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم فَحَرَّمَ التِّجَارَةَ فِي الْخَمْرِ.

 

Âîşe (r.anhâ)'dan; Şöyle demiştir: Bakara sûresinin sonundaki faiz âyetleri (275 - 279) indiği zaman Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (Mescid-i Nebeviyye'ye) çıktı (ve bu âyetleri halka okuduktan) sonra içki ticâretini haram kıldı.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis, Buhari. Müslim, Ebu Davud ve Nesai tarafından da rivayet edilmiştir.

 

Nevevi. Müslim'in şerhinde, bu hadisin izahı bölümünde şu bilgiyi verir: Kadı ve başkası şöyle demiştir: İçkinin haramlığı, Maide süresindeki ayetlerle bildirilmiştir. O ayetler, faizin haramlığı hakkındaki ayetlerden uzun bir süre önce inmiştir. Çünkü faiz ayetleri, son inen ayetlerdir veya son inen ayetlerdendir. Durum böyle olunca, içki ticaretinin yasaklanmasının içki içme yasaklığından sonra olması muhtemeldir. Şöyle de olabilir: İçki içmek yasaklandığı zaman bunun ticareti de yasaklanmış, sonra faiz yasaklandığı zaman içki ticaretinin yasaklığı tekrar bildirilmiştir. Belki de faizin yasaklığı ayetleri tebliğ edildiği zaman, içki ticaretinin yasak kılındığını haber almamış olan bazı kimseler o mecliste hazır bulunduğu için ReSUl-İ Ekrem (s.a.v.) içki ticareti yasaklığını da dile getirmiştir.

 

Kadı'nın işaret ettiği içki ayetleri Maide suresinin 90 ve 91. Ayetleridir. Bu ayetlerin meali şöyledir: Ey imim edenlerI İçki, kumar, putlar ve Cal oklan şüphesiz şeytan Işi pisliklerdir, bunlardan kaçının ki saadete eresiniz.- (90)

 

Şeytan şüphesiz içki ve kumar yüzünden aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah'ı anmaktan, namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçersiniz değil ml?- (91)

Kadı'nın işaret ettiği ve bu hadiste sözü edilen faiz ayetleri ise Bakara suresinin 275 - 279. ayetleridir. Bu ayetlerin meali de şöyledir: Faiz yiyenler (kıyamet günü) ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu, onların, "Zaten alış veriş faizin mislidir" demelerindendir. Halbuki Allah alış verişi helal, faizi haram kıldı. Kime Rabb'inden bir öğüt gelir de faizcilikten geri durursa, geçmişi kendisinedir, onun işi de Allah'a aittir. Kim faizciliğe dönerse, işte onlar cehennemliktir, onlar orada temelli kalacaklardır.- (275)

 

Allah faizi eksiltir, sadakalan da bereketlendirir. Allah, pek nankör hiç bir günahkan sevmez.- (276)

.İman edip, yararlı işler işleyenlerin, namaz kılıp, zekat verenlerin Rab'leri katında sevablan vardır. Onlara lmrku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir '' (277)

''Ey iman edenler Allah'tan sakının ve mü'minler iseniz faizden artakalan hesabtan vazgeçin.'' (278)

''Böyle yapmazsaruz, bunun AIIah'a ve Nebi'ine karşı açılmış bir savaş olduğunu bilin. Eğer tevbe ederseniz, sermayeniz sizindir. Böylece haksızlık etmemiş ve haksızIığa uğramamış olursunuz '' (279)