SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3383 >>

DEVAM: 7- iÇKi TİCARETI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا سُفْيَانُ عَنْ عَمْرِو بْنِ دِينَارٍ، عَنْ طَاوُسٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: بَلَغَ عُمَرَ أَنَّ سَمُرَةَ بَاعَ خَمْراً. فَقَالَ: قَاتَلَ اللهُ سَمُرَةَ. أَلَمْ يَعْلَمْ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((لَعَنَ اللهُ الْيَهُودَ. حُرِّمَتْ عَلَيْهِمُ الشُّحُومُ، فَجَعَلُوهَا فَبَاعُوهَا)).

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Semûre (r.a.)'ın bir mikdar içki sattığı haberi Ömer (bin el-Hattab) (r.a.)'a ulaştı. Bunun üzerine Ömer (r.a.): Yazıklar olsun Semûre'ye. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu Semûre bilmedi mi?

 

«Allah yahûdîlere la'net etsin. Onlara (büyük ve küçük baş hayvanların) iç yağları (nın yenmesi) haram kılındı da onlar bunu eritip sattılar.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari, Müslim ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir.

El-Hafız. el-Fetih'te bu hadisin izahı bölümünde özetle şu bilgiyi verir: ''İbnü'l-Cevzi, Kurtubi ve başkalarının dediğine göre Semüre (r.a.)'ın içki satması meselesi hakkında üç görüş beyan edilmiştir:

 

1. Semüre (r.a.), söz konusu içkiyi Ehl-i Kitab olan gayri müs1imlerden cizye denilen vergi yerine teslim almış ve onlara satmıştır. Semüre böyle yapmakta bir sakınca olmadığını sanmıştı. İbnü'l-Cevzi bu arada şöyle der: Eğer Semüre böyle yapmayıp da onlara: Siz içkinizi satın da bedelini vergi olarak verin, deseydi uygun olurdu, çünkü bu takdirde kendisi haram kılınan bir işleme girişmiş olmazdı, der.

 

2. Hattabi: Muhtemelen Semüre (r.a.) gayri müslimlerden vergi olarak aldığı üzüm şirasını, şarap yapan kimselere satmış. Çünkü üzüm şirasına da Hamr denilir. Nasıl ki üzüme, Asir denilir. Halbuki Asir. şira demektir. İçki satmanın haramlığı hükmü her tarafa yayıldıktan sonra Semüre (r.a.)'ın içki satması düşünülmez, böyle bir şey yapması sanılmaz. O, olsa olsa üzüm şi rasını içki imal edene satmış olabilir, der.

 

3. Şu ihtimal da vardır: Semüre (r.a.), şarabı, şirkeye dönüştürdükten sonra sirke olarak satmıştır. Şarabı sirkeleştirmek, yani bir müdahale neticesinde sirkeye dönüştünnek onu helal etmez. Ömer (r.a.) bu görüşte idi. İlim ehlinin çoğunluğu da bu görüştedir. Semüre (r.a.) ise bunun caiz olduğu kanısında olmuş olabilir. Nitekim bazı ilim adamları bu görüştedir. Yani şarap kendiliğinden sirkeye dönüştüğü zaman helal olduğu gibi bir müdahale neticesinde sirkeye dönüştürülmesi halinde de helalolur.

 

Kurtubi ve İbnü'l-Cevzi yukardaki görüşlerden birincisine taraftar olmuşlardır.

Hadiste yahüdilere büyük baş ve küçük baş hayvanların iç yağlannın haram kılındığı hükmüne işaret edilmektedir. Bu hüküm En'am süresinin 146. ayetiyle sabittir. YahüdiIerj kendilerine hayvanın iç yağlarını yemeleri haram kılınınca bunun hilesine kaçarak yağlan eritip satma yolunu tutmuşlar ve bu hileye başvurmalan nedeniyle lanetlenmişlerdir. Bir müslümanın içmesi haram olan içkiyi satması da böyledir.

 

Hz. Ömer (r.a.)'ın; ........... sözü Semure (r.a.)'a bir beddua veya lanetleme anlamında değil, bir öfke ifadesidir. Araplar bu sözü öfke anlamında kullanırlar. 

 

HADİSTEN ÇIKAN HÜKÜMLER

 

1. Hatalı hareket eden müslümanları yermek ve onlara kızmak meşrüdur.

2. Haram olan bir şeyi hileli yollarla helal etmeye çalışmak batıl ve geçersizdir, yasaktır.

3. İçki satışı kesinlikle haramdır. İbnü'l-Münzir ve başkası bu hususta icma bulunduğunu nakletmişlerdir.

4. Haram olan bir şeyin bedeli ve karşılığı da haramdır.

5. Müslümanın gayrimüslim kimseye içki satması haramdır.

6. Birbirine benzeyen meseleler arasında mukayese yapmak ca.izdir.

EI-Fetih'ten yapılan nakil burada bitti.

 

Bu hadisin bir benzeri 2167. numarada geçmiştir. Orada da gerekli bilgi verilmiştir.