SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3571 >>

DEVAM: 6- KİBİRDEN DOLAYI ELBİSESİNİ (YERDE) SÜRÜKLEYEN BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بِشْرٍ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَمْرٍو، عَنْ أَبِي سَلَمَةَ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: مَرَّ بِأَبِي هُرَيْرَةَ فَتىً مِنْ قُرَيْشٍ يَجُرُّ سَبَلَهُ. فَقَالَ: يَابْنَ أَخِي! إِنِّي سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ:  ((مَنْ جَرَّ ثَوْبَهُ مِنَ الْخُيَلاَءِ، لَمْ يَنْظُرِ اللهُ لَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ)).

 

Ebü Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Kureyş'ten bir genç topuklarından aşağıya sarkık (vaziyette giydiği) elbisesini (yerde) sürükleyerek Ebû Hureyre'nin yanından geçti. Bunun üzerine Ebû Hureyre: Ey kardeşimin oğlu, ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şu hadîsi buyururken işittim: «Kim kibir'den dolayı elbisesini (yerde) sürûklerse Allah ona kıyamet günü bakmaz (veya rahmet etmez).»

 

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisi Kütüb-i Sitte'nin hepsinde rivayet edilmiştir. Ebu Said (r.a.)'ın hadisi nÖtta belirtildiği gibi Zevaid nevindendir. Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Buhari. Müslim ve Malik de rivayet etmişlerdir,

 

Hadisler, bir kimsenin kibirlenerek üstündeki elbiseyi topuklanndan aşağıya kadar sarkıtıp yerde sürüklemesinin haram olduğuna delalet eder.

 

Avnü'l-Mabud yazarı İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisinin izahı bölümünde özetle şu bilgiyi verir:

Bu hadis, kişinin giydiği elbiseyi kibrinden dolayı yerde sürüklemesinin haramlığına delalet eder. Hadisin zahirine göre bu hüküm kadınlara da şümullüdür, Fakat İbn-i Reslan'ın Sünen şerhinde belirttiği gibi tüm müslümanlar kadınların eteklerini yere kadar sarkıtmalarının caizliği husüsunda icma etmişlerdir.

 

Hadiste bulunan kibirlenme kaydının zahirine göre kibirlenme kasdi olmaksızın elbiseyi yerde sürüklemek haram değildir. Ama yerilen bir davranıştır.

Nevevi: Elbiseyi topukların aşağısına kadar sarkıtmak kibirlenme maksadı ile olursa caiz değildir. Şayet böyle bir kasıd yoksa mekruhtur, demiştir.

İbnü'l-Arabi ise: Kişinin elbisesini topuğundan aşağıya sarkıtması ve: Ben kibir için yapmıyorum, demesi caiz değildir, demiştir.

 

Şevkani de Nevevi' nin görüşüne uygun görüş beyan etmiştir.

Avnü'l-Mabud yazarı bu arada bu iki zatın delillerini beyan eder. Bunlara muttali olmak isteyenler oraya müracaat edebilirler.

Allah'ın kıyamet günü böyle bir kimseye bakmaması ifadesi; rahmetle bakmaması şeklinde yorumlandığı gibi rahmet etmemesi biçiminde de yorumlanmıştır. Tercemede bu iki yoruma da yer verildi.

 

Bu günahı işleyen kimse Allah'ın rahmetine müstehak değildir.

Ama Cenab-ı Hak dilerse kendi kerem ve lütfu ile ona merhamet eder.

Hadislerde geçen Hüyela, kibirlenme ve böbürlenme manasını ifade eder.

 

3570. hadiste geçen El-Belat: Medine-i Münevvere'de Mescid-i Nebevi ile çarşı arasında kalan bir semtin ismidir.

 

3571. hadiste geçen Sebele. topuktan aşağıya sarkıtılan elbise demektir.