SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3574 >>

DEVAM: 7 - ıZAR (yANİ BELDEN AŞAGI GİYİLEN ELBİSEJ NEREYE KADAR UZATILIR? BAB!

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا يَزِيدُ بْنُ هَارُونَ. أَنْبَأَنَا شَرِيكٌ عَنْ عَبْدِ الْمَلِكِ ابْنِ عُمَيْرٍ، عَنْ حُصَيْنِ بْنِ قَبِيصَةَ، عَنْ الْمُغِيرَةِ بْنِ شُعْبَةَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((يَاسُفْيَانَ ابْنَ سَهْلٍ! لاَ تُسْبِلْ. فَإِنَّ اللهَ لاَيُحِبُّ الْمُسْبِلِينَ)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح. رجاله ثقات.

 

El-Müğîre bin Şu'be (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Yâ Süfyân bin Sehl İzârını (topuklardan aşağıya) sarkıtma. Çünkü Allah İzârını (topuklardan aşağıya) şarkıtanları kesinlikle sevmez.»"

 

Not: Zevaid'de şöyle den!lmiştir: Bunun senodi sahlh olup ravileri güvenilir zatlardır.

 

 

AÇIKLAMA:      Huzeyfe (r.a.)'ın hadisini Tirmizi ve Nesai de rivayet etnişlerdir. Hadiste geçen "Adelet-i Sak: baldırın çok etli olan kaba kısmıdır.

 

Abdurrahman (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud. Nesai. Malik ve İbn-i Hibban da rivayet etmişlerdir. Bu hadisin; "Topuklardan aşağı olan ateştedir" cümlesinin manası ile ilgili olarak Hattab i: Bu iki şekilde yorumlanır: Birisi şöyledir: O elbise sahibinin ayağı ceza olarak ateştedir. İkincisi: Elbiseyi topuktan aşağıya sarkıtma işi ateştedir, yani cehennem ehlinin işlerinden ve işledikleri fiillerden sayılır, demiştir.

El-Müğire (r.a.)'ın hadisi ise Zevaid nevindendir. Bu hadiste geçen İsbarden maksad elbiseyi topuklardan aşağıya sarkıtmaktır.

 

BU BABTA RİVAYET OLUNAN HADİSLERDEN ÇIKAN HÜKÜMLER:

 

1. Mü'minin elbisesi baldırının ortalarına kadar olmalıdır. Müstehab olanı budur.

2. Elbiseyi topuklara kadar uzatmak caizdir, bunda bir mekruhluk yoktur.

3. Topukları örtecek kadar sarkıtmak ise yasak ve haramdır. Hadislerin zahirinden bu üçüncü hüküm çıkar. Yani elbiseyi topukları örtecek biçimde sarkıtmak ister kibirlenme maksadı ile olsun ister böyle bir kasıt olmasın haramdır. Oysa bundan önceki bab ta rivayet olunan hadislerdeki tehdid kibirlenerek elbisesini yerde sürükleyenler hakkında idi. Yani kibirlenme kaydı vardı. Bu itibarla bazı ilim adamlarına göre kibirlenme maksadı olmadığı takdirde elbiseyi topuklardan aşağıya sarkıtmak. haram değil, mekruhtur, demişlerdir. Bunlara göre elbiseyi topuklardan aşağıya sarkıtmanın ya-

saklığına dair hadislerden maksad bu işin kibirden dolayı yapılmasının yasaklığıdır ve kibirlenme kaydı olmayan hadisler bu kaydın bulunduğu hadisler gibi jorumlanır.

İbnü'l-Arabi gibi bazı ilim adamlarına göre elbiseyi topuklardan aşağıya sarkıt:nak kasıtlı olduktan sonra haramdır. Delilleri de bu babta rivayet edilen hadisler ile benzeri hadislerdir.

 

Bu konuya ilişkin bilgi kısmen bundan önceki babta rivayet olunan hadislerin izahı bölümünde verildi.