SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3575 >>

8- KAMİs (GÖMLEK) GİYMEK BABI

 

حدّثنا يَعْقُوبُ بْنُ إِبْرَاهِيمَ الدَّوْرَقِيُّ. حدّثنا أَبُو تُمَيْلَةَ عَنْ عَبْدِ الْمُؤْمِنِ بْنِ خَالِدٍ، عَنِ ابْنِ بُرَيْدَةَ عَنْ أُمِّهِ، عَنْ أُمِّ سَلَمَةَ؛ قَالَتْ: لَمْ يَكُنْ ثَوْبٌ أَحَبَّ إِلَى رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم مِنَ الْقَمِيصِ.

 

Ümmü Seleme (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e kamîs (uzun gömlek) ten daha sevimli bir libas olmadı.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Ebü Davüd, Tirmizi, Nesai ve Hakim de benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir. Hadiste geçen "Kamis"i uzun gömlek diye terceme ettim.

Tuhfe yazarının beyanına göre el-Cezeri ve başkalan: Kamis, dikişli, iki kollu bir elbise nevidir. Önü tamamen açık değildir, elbiselerin altında giyilir, demişlerdir. Bu tarife göre Kamis, başın rahat geçebileceği yaka kısmının aşağısı tamamen kapalı uzun gömlek veya erkek entarisidir. Kamüs yazarı da Kamis yalnız pamuktan mamtı! olana denir, demiştir. Kamus yazarı galiba en çok kullanılanı kasdetmiştir. Lakin hadiste pamuktan mamul alanının kasdedilmiş olması kuvvetle muhtemeldir. Çünkü yünden mamul kamis bedene eziyet verir, kokusu da hoş olmaz. Dimyati Resulullah (s.a.v.)'in kamisinin pamuktan mamul, kolları ve eteği pek uzun olmadığına dair bir hadis rivayet etmiştir.

 

Yukardaki bilgiden anlaşılıyor ki Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in kamisinin altında fanilya ve atlet gibi bir iç çamaşır yoktu. Kamis iç çamaşır görevini yapıyordu.

Tuhfe yazarı: Kamisin Resül-i Ekrem (s.a.v.)'e daha sevimli olmasının sebebi hakkında şöyle denilmiştir: Çünkü kamis, omuzlara atılan dikişsiz rida ve bedenin belden aşağısını örten dikişsiz izara nazaran vücüdu daha iyi örter, masrafı daha azdır, daha hafiftir ve tevazua - gönül alçaklığına daha uygun düşer, der.

 

Şevkani de en-Neyl'de: Bu hadis kamis giymenin müstehablığına delalet eder. Kamisin Resül-i Ekrem (s.a.v.)'e daha sevimli olmasının sebebi, bedeni izar ve rida'dan daha.iyi örtmesidir. Çünkü iz ar ve rida'nın beden üzerinde tutulması için bağlanması gerekir. Kamis böyle değildir. Kamisin O'na daha sevimli olmasının sebebi şu olabilir: Kamis O'nun avret yerini örterdi, bedeni ile kamis arasında başka bir iç çamaşır yoktu, demiştir.