SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3576 >>

9- KAMİSİN UZUNLUĞU NE KADAR OLMALIDIR? BAB!

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا الْحُسَيْنُ بْنُ عَلِيٍّ عَنِ ابْنِ أَبِي رَوَّادٍ، عَنْ سَالِمٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((الإِسْبَالُ فِي الإِزَارِ وَالْقَمِيصِ وَالْعِمَامَةِ. مَنْ جَرَّ شَيْئاً خُيَلاَءَ، لَمْ يَنْظُرِ اللهُ إِلَيْهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ)). قَالَ أَبُو بَكْرٍ: مَا أَغْرَبَهُ!

 

Sâlim'in babası (Abdullah bin Ömer) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Îsbâl (yâni yasak olan elbise sarkıtma - uzatma işi) izâr (yâni bedenin belden aşağısını örten elbise) de, kamîs (uzun gömlek-entari) de ve sarıktadır. Kim (giydiği elbiseden) bir şeyi kibirlenerek sürüklerse Allah kıyamet günü ona bakmaz.»

 

(Müellifin şeyhi) Ebû Bekir (bin Ebî Şeybe) demiştir ki t Ben (râvi) İbn-i Ebî Revvâd'ı tanımam.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

İzar, yani belden aşağısını örten elbisenin uzunluk durumu 7. babta geçen 3572 - 3574. hadislerde ve izahlarında geçti. İzar'ı topuklan örtecek derecede uzatıp sarkıtmanın yasaklığı ve vebali orada anlatıldı.

 

İzar denilen elbiseyi topukları örtecek derecede sarkıtmaya İsbal denilif.

Bu hadis, isbarın kamiste yani uzun gömlek ve entaride de yasak olduğunu bildirir. İbn-i Reslan demiş ki: İsbal, üstte ve altta giyilen rida, aba, kaftan ve car ile ihram gibi giyilen elbisede de yasaktır.

 

Hulasa giyilen her nevi elbisenin topukları örtecek kadar uzun tutulması İsbal sayılır. İbn-i Reslan bunu demek istemiştir.

 

Hadis, sarıkta da isbarın yasaklığını bildirir.

Avnü'l-Mabüd yazarının beyanına göre İbn-i Battal: Sarıkta isbarden maksad sarığının ucunu mutad olan mikdardan fazla sarkıtmaktır, demiştir. Bu husus 15. babta rivayet olunan 35117. hadisin izahı bölümünde tekrar ele alınıp anlatılacaktır.

Gömlek ve en tari gibi elbisenin kollarını adetten fazla uzatmak da İsbal sayılır. En-Neyl'de beyan edildiğine göre Kadı iyaz: Elbisenin örf ve adetten fazla uzun veya geniş tutmanın mekruhluğunu ilim erbabından nakletmiştir.

 

Müellifimizin şeyhi Ebü Bekir bin Ebi Şeybe senedin ravilerinden İbn-i Ebi Revvad'ı tanımadığını söylemiştir. Miftahül-Hace yazarı bu hususla ilgili olarak şöyle der: İbn-i Ebi Revvad Abdülaziz hakkında müteaddid zatlar konuşmuştur, El-Hafiz Safiyyüddin, Tehzibü'i-Kemal'de: Abdülaziz bin Ebi Revvad'ın ismi Meymün el-Atki'dir. Yahya el-Kattan, İbn-i Main ve Ebü Hatim onu sıka yani güvenilir saymışlardır, der. İbn-i Adi ise: Bu ravinin bazı hadisleri başka hadislerle teyid edilmemiştir, der.