SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3577 >>

10- GÖMLEK - ENTARİ KOLU NE KADAR (UZUN) OLUR, BABI

 

حدّثنا أَحْمَدُ بْنُ عُثْمَانَ بْنِ حَكِيمٍ الأَوْدِيُّ. حدّثنا أَبُو غَسَّانَ. وَحَدَّثَنَا أَبُو كُرَيْبٍ. حدّثنا عُبَيْدُ بْنُ مُحَمَّدٍ، قَالاَ: حدّثنا حَسَنُ بْنُ صَالِحٍ. ح وَحَدَّثَنَا سُفْيَانُ بْنُ وَكِيعٍ. حدّثنا أَبِي عَنِ الْحَسَنِ ابْنِ صَالِحٍ، عَنْ مُسْلِمٍ، عَنْ مُجَاهِدٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: كَانَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَلْبَسُ قَمِيصاً قَصِيرَ الْيَدَينِ وَالطُّولِ.

 

في الزوائد: في إسناده مسلم بْنُ كيسان الكوفيّ، وهو متفق على تضعيفه. ومدار الإسناد عليه. والحديث رواه البزار من حديث أنس. وله شاهد من حديث أسماء بنت السكن، رواه الترمذيّ، وقال: حديث حسن.

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), kolları ve boyu kısa kamis (gömlek - entari) giyerdi.

 

Not: Zevâid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Müslim bin Keysân el-Kufl bulunur. Bu râvinin zayıflığı üzerinde ittifak edilmiştir. Senedin durumunun dönüm noktası bu râvl Üzerindedir. El-Bezzâr bu hadisi Enes (R.A.)'den rivayet etmiştir. Mamafih, Esma blnt-i es-Seken'in hadîsi bu hadisi teyid eder. Esmâ'nın hadisini Tirmizl rivayet ederek hasen olduğunu söylemiştir.

 

 

AÇIKLAMA:      Zevaid nevinden olan bu hadisin senedinin zayıflığı notta belirtilmiştir. Notta işaret edilen Esma bint-i es-Seken (r.anha)'nın hadisi şöyledir: "Esma bint-i Yezid bin es-Seken (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: Resülullah (s.a.v.)'in (kamisinin) kolu bilek kemiğine kadar idi."

 

Tuhfe yazarı bu hadisin izahında özetle şu bilgiyi verir: El-Cezeri: Bu hadis, gömleğin - entarihin kolunun bilek kemiğini geçmemesinin sünnet olduğuna delalet eder. Cübbe - palto gibi üstte giyilen elbiseye gelince alimler demişlet ki: Bunların kollarının parmak uçlarını geçmemesi sünnettir, diye bilgi vermiştir.

 

Tuhfe yazarı bu arada Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in kamisinin etek kısmının topukların üst kısmına kadar uzun olduğu ve kollarının da parmak uçları hizasına kadar olduğU yolundaki hadisleri, naklettikten sonra; bu hadisler kamisinokollarının parmak uçlarına kadar uzun olabileceğine delalet eder. Bu rivayetler ile Esma (r.anha)'nın rivayetlerini birleştirmek için O'nun kamislerinin müteaddid olduğunu, yani her sahabinin gördüğünü rivayet ettiğini söylemek ve böyle yorum yapmak mümkündür. Ya da Esma (r.anha) kol uzunluğunu yaklaşık ve tahmini olarak soylemiş. Şöyle de söylımebilir: En faziletli olanı bilek hizasında alanıdır, parmaklar hizasına kadar uzatmak da caizdir, der ve bu bilgiyi el-Mirkat'tan naklettiğini ifade eder .