SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3578 >>

11- (GÖMLEK - ENTARİNİN YAKA) DÜĞMELERİNİ ÇÖZMEK (YANİ İLİKLEMEMEK) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا ابْنُ دُكَيْنٍ عَنْ زُهَيْرٍ، عَنْ عُرْوَةَ بْنِ عَبْدِ اللهِ بْنِ قُشَيْرٍ. حَدَّثَنِي مُعَاوِيَةُ بْنُ قُرَّةَ عَنْ أَبِيهِ؛ قَالَ: أَتَيْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم فَبَايَعْتُهُ. وَإِنَّ زِرَّ قَمِيصِهِ لَمُطْلَقٌ. قَالَ عُرْوَةَ: فَمَا رَأَيْتُ مُعَاوِيَةَ وَلاَ ابْنَهُ، فِي شِتَاءٍ وَلاَ صَيْفٍ، إِلاَّ مُطْلَقَةً أَزْرَارُهُمَا.

 

Kurre (bin Eyâs el-Müzenî) (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına vararak O'na bey'at ettim. O esnada O'nun gömleğinin düğmesi çözük (yâni iliksiz) idi. Urve demiştir ki: Ben bundan dolayı Muâviye'yi ve oğlunu kış ve yaz (mevsimlerin) de dâima (gömlek) düğmeleri çözük olarak gördüm.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Ebu Davud da rivayet etmiştir. Tirmzı de Şemail'de rivayet etmiştir.

Ezrar: Zırr'ın çoğuludur, düğmeler demektir. Burada gömlek ve enıtarinin yakasındaki düğmeler anlamı kasdedilmiştir. Ebu Davud'un rivayetinde Kurre (r.a.) şöyle demiştir:

"Ben Müzeyne' (kabilesin) den bir grup içinde Resulullah (s.a.v.)'in yanına vardım ve (grup olarak) biz O'na bey'tat ettik (yani müslümanlığı kabul ettik). O esnada O'nun kamİsinin düğmeleri açıkh (yani iliklenmemişti>. Biz O'na bey'at ettikten sonra ben elimi onun kamisinin yakasının içine soktum ve Nebilik mührünü eIledim ... "

Kurre (r.a.)'ın bu sözü, yani elini gömleğin yakasının içine sokması yakasının açık olduğunu gösterir. Şu halde yaka düğmeleri açıktı.

 

&ivilerden Muaviye bin Kurre ile oğlunun yaz kış. daima düğmelerini açık tutmaları hal ve hareketlerinde daima Resul-i Ekrem (s.a.v.)'e uymak istemelerindendir.

 

Bezzar'ın rivayetine göre İbn-i Ömer (r.a.) de gömleğinin düğmelerini açık tutardı ve: Ben, Resulullah (s.a.v.)'in düğmelerini açık gördüm, demiştir.