SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3596 >>

DEVAM: 19- KADINLARIN İPEK ELBİSE GİYMELERİ VE ALTIN (ZİYNET) TAKINMALARI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَبْدُ الرَّحِيمِ بْنُ سُلَيْمَانَ، عَنْ يَزِيدَ بْنِ أَبِي زِيَادٍ، عَنْ أَبِي فَاخِتَةَ. حَدَّثَنِي هُبَيْرَةُ بْنُ يَرِيمَ عَنْ عَلِيٍّ؛ أَنَّهُ أُهْدِيَ لِرَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم حُلَّةٌ مَكْفُوفَةٌ بِحَرِيرٍ، إِمَّا سَدَاهَا وَإِمَّا لُحْمَتُهَا. فَأَرْسَلَ بِهَا إِلَى. فَأَتَيْتُهُ فَقُلْتُ: يَا رَسُولَ اللهِ! مَا أَصْنَعُ بِهَا؟ أَلْبَسُهَا؟ قَالَ:

 ((لاَ. وَلكِنِ اجْعَلْهَا خُمُراً بَيْنَ الْفَوَاطِمِ)).

 

Alî (bin Ebî Tâlib) (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Erişi veya argacı ipekten olan bir kat elbise Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e hediye edildi. O da bana gönderdi. Bunun üzerine ben Onun yanına vararak: Yâ Resûlallah! O elbiseyi ne yapayım? Onu giyeyim (mi) ? dedim. O: «Hayır (giyme) ve lâkin onu (parçalayıp) baş örtüleri yap ve Fâtimeler arasında (taksim et)», buyurdu. (Ben de öyle yaptım).

 

 

AÇIKLAMA:      Ali (r.a.)'ın ilk hadisini Ebu Davud, Nesai, Ahmed ve İbn-i Hibban da rivayet etmişlerdir. Bu hadis, ipek ve altının erkeklere haram, kadınlara helal olduğuna delalet eder: Oğlan çocuklar da erkeklerden sayılır. Bu itibarla bu hüküm onlara da şümullüdür. Ancak çocuklar mükellef sayılmadığı için onlara ipek elbise giydiren veya altın ziynet takan kimse haram işlemiş ve günaha girmiş olur. Altının kadınlara helal olmasından maksad ziynet eşyası olarak takınmaktır. Çünkü altın ve gümüşten mamul kap ve ka cak gibi eşya erkeklere haram olduğu gibi kadınlara da haramdır. Bilindiği gibi gümüş ziynet eşyası da altın ziynet eşyası gibidir. Ancak gümüş yüzük gibi bazı istisnalar vardır. Bu husus Eşribe kitabında anlatıldı.

 

Sindi bu hadisin şerhinde: Hadisten maksad altın ziynet takınmak ve ipek elbise giymektir. İpek ve altın alım satımı, hayır yollarında harcanması biçimindeki kullanma ise caizdir. Altını; kab kacak, bardak, fincan şeklinde kullanmak ve edinmek ise erkeklere haram olduğu gibi kadınlara da haramdır, der.

 

İkinci hadiste geçen Hulle daha önceki bablarda anlattığım gibi rida ve izar, yani bedenin yukarı ve aşağı kısmında kullanılan katlık elbise demektir. Seda, eriş demektir. Luhme de argaç demektir.

 

Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in Ali (r.a.)'a verdiği elbisenin eriş veya argacının ipek olduğu hususundaki tereddüd raviye aittir. Bu hadiste geçen Fevatim, Fatime'nin çoğuludur. Söz konusu ipek hullenin Fatimelere başörtüsü olarak dağıtılması emredilmiştir. Fatimelerden maksad ise Nebi (s.a.v.}'in kızı Hz. Fatime, Ali'nin anası Fatime bint-i Esed, Hz. Hamza'nın kızı Fatime'dir. Bir kavle göre dördüncüsü Ebu Talib'in oğlu Akil'in karısı Fatime'dir. En-Nihaye yazarı ilk üç Fatime'nin kasdedildiğini söylemiştir. Bu hadis de ipekli elbisenin erkeklere caiz olmadığına ve kadınlara helal olduğuna delalet eder. Bu husustaki ayrıntılı bilgi yukarda geçti .