SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3597 >>

DEVAM: 19- KADINLARIN İPEK ELBİSE GİYMELERİ VE ALTIN (ZİYNET) TAKINMALARI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا عَبْدُ الرَّحِيمِ بْنُ سُلَيْمَانَ عَنِ الإِفْرِيِقِيِّ، عَنْ عَبْدِ الرَّحْمنِ ابْنِ رَافِعٍ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَمْرٍو؛ قَالَ: خَرَجَ عَلَيْنَا رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم، وَفِي إِحْدَى يَدَيْهِ ثَوْبٌ مِنَ حَرِيرٍ. وَفِي الأُخْرَى ذَهَبٌ. فَقَالَ:  ((إشنَّ هذَيْنِ مُحَرَّمٌ عَلَى ذُكُورِ أُمَّتِي، حِلٌّ لإِنَاثِهِمْ)).

 

في الزوائد: في إسناده عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ رافع، عنه مناكير. وقال ابْنِ حبان: لا يحتج بخبره إذا كان من رواية عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ زياد بْنُ أنعم. وإنما وقع مناكير في حديثه من أجله. وقال أبو حاتم: شيخ حديثه منكر.

 

Abdullah bin Amr (bin el-Âs) (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bir gün) bir elinde ipekten bir elbise ve diğer elinde bir altın olduğu halde yanımıza çıktı ve: «Şüphesiz bu iki şey ümmetimin erkeklerine haram kılındı, kadınlarına helâldir», buyurdu.

 

Not: Zevaİd'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Abdurrahman bin Rafl bulunur. Kendisinden bir takım münker hadisler rivayet olunmuştur. İbn-i Hibbân: Onun hadisleri Abdurrahman bin Ziyâd bin En'am'ın rivayetinden olduğu zaman delil sayılmaz. Rivâyetlerindeki münkerlik râvi Abdurrahman bin Ziyad'dan dolayıdır, demiştir. Ebû Hâtera de: O, yani Abdurrahman bin Rafİ, hadisi münker olan bir şeyhtir, demiştir.

 

AÇIKLAMA:      3598’de