SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3598 >>

DEVAM: 19- KADINLARIN İPEK ELBİSE GİYMELERİ VE ALTIN (ZİYNET) TAKINMALARI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا عِيسى بْنُ يُونُسَ عَنْ مَعْمَرٍ، عَنِ الزُّهْرِيِّ، عَنْ أَنَسٍ؛ قَالَ: رَأَيْتُ عَلَى زَيْنَبَ بِنْتِ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَمِيصَ حَرِيرٍ سِيَرَاءَ.

 

Enes (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in kızı Zeyneb üzerinde çubuklu ipekli kumaştan bir gömlek gördüm.

 

 

AÇIKLAMA:      Abdullah bin Amr (r.a.)'ın hadisi notta belirtildiği gibi Zevaid nevinden olup senedi zayıftır. Ancak hadisin metni, 3595. hadisin metninin bir benzeridir.

 

Enes (r.a.)'ın hadisi Buhari, Ebu Davud ve nesai tarafından da rivayet edilmiştir. Şu farkla ki bazı rivayetlerde Zeyneb yerine Ümmü Gülsüm ismi geçer.

 

Siyera: İpekli bir nevi elbisedir, kumaşın enli çubuklan ipektendir. Hadisçiler, Asmai ve el-Hariı'in böyle dedikleri Nevevi tarafından ifade edilmektedir. Ebu Davud'un rivayetinde ravi: Siyera, geniş çubuklan ipekten olan kumaştır, demiştir.

 

Resul-i Ekrem (s.a.v.) ,kızı Zeyneb veya Rukiyye üzerinde sözü edilen elbiseyi görüp itiraz etmemiş ise bu hadis de kadınların ipekli elbise giymelerinin caizliği için bir dem sayılır.