SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3602 >>

DEVAM: 21- ASPUR (DENİLEN BİTKİ) İLE BOYANMIŞ ELBİSENİN ERKEKLERE MEKRUHLUĞU BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ أُسَامَةَ بْنِ زَيْدٍ، عَنْ عَبْدِ اللهِ ابْنِ حُنَيْنٍ؛ قَالَ: سَمِعْتُ عَلِيّاً يَقُولُ: نَهَانِي رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم، وَلاَ أَقُولُ: نَهَاكُمْ، عَنْ لُبْسِ الْمُعَصْفَرِ.

 

Ali (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) beni aspurla boyanmış olan (kumaş, elbise) den menetti. Ben O'nun sizi menettiğini söylemem.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu babın ilk hadisi Zevaid nevindendir. Bu hadis aspur ile çok boyanmış kumaş ve elbisenin yasak olduğuna delalet eder. Diğer hadislerin yardımı ile bu yasağın erkeklere mahsus olduğu hükmü çıkanlır.

 

Müfeddem kelimesi İbn-i Ömer (r.a.)'ın ravisi el-Hasan tarafından açıklanmıştır. Yani aspur boyasıyla o kadar kırmızılaşmış ki, bundan fazla kırmızılaştırılması mümkün değildir. Bu anlamı ''doyasıya boyanmış'' tabiriyle iUide etmeye çalıştım.

Ali (r.a.)'ın hadisi Müslim, Tirmizi, Ebü Davud ve Nesai taraCından da rivayet edilmiştir. Bu hadiste Ali' nin: -Ben O'nun sizi menettiğini söylemem- ifadesi ile kasdettiği ma,na hakkında Sindi şöyle der: Yani bu konuda buyurulan hadisteki lafız ve hitap benim şahsıma idi, umumi değildi. Ali (r.a.) bu sözü ile yasaklama hükmünün kendi şahsına münhasır olduğunu kasdetmemiştir.

 

Ali'nin söz konusu sözü Ebu Davud'un bir rivayetinde de vardır. Avnü'l-Mi\bfıd yazarı bu hususla ilgili olarak şöyle der:

 

Aspurla boyanmış kumaş ve elbisenin erkeklere haram olmadığına hükmedenler bu rivayeti delil göstererek yasaklama hükmünün Ali (r.a.)'a mahsus olduğunu sanmışlardır. Onlara cevaben denilir ki: Bu hüküm Ali (r.a.)'a mahsus değildir. Bilakis umümidir. Hükmün umümiliği Müslim'in Abdullah bin Amr bin el-As (r.a.)'dan rivayet ettiği şu hadisle sabittir: Resulullah (s.a.v.) benim üzerimde aspur ile boyanmış iki elbise gördü. Bunun üzerine: Bu, kafirlerin elbiselerindendir. Onun için sen bunu giyme, buyurdu."

 

Ali (r.a.)'ın hadisinde ve bu babın başlığında geçen "Muasfar" aspurla boyanmış kumaş, bez gibi elbiselik ve elbise anlamında kulanılmıştır. Aslında aspurla boyanmış şey demektir. Avnü'l-Mabüd yazarı şöyle der: El-Kar i: muasfar, dokunduktan sonra boyanmış olan ile dokunmadan önce boyanmış olan elbiseliğe ve elbiseye şümullüdür. Bu itibarla Hattabi'nin: Muasfer, dokunduktan sonra boyanmış olana denilir, bu itibarla ipliği boyandıktan sonra dokunan elbiselik muasfar sayılmaz, biçimindeki sözü harici bir delil ve mesnede muhtaçtır, demiştir.

 

Aspur denilen bitkiden mamul boya ile boyanan kumaş, iplik ve elbise kırmızı olur. Kırmızı elbisenin erkeklere caiz olup olmadığına dair bilgi ve fıkıhçıların görüşleri bundanönceki babta rivayet olunan hadislerin izahı bölümünde verildi. Aspurla boyanmış elbise de kırmızı olur. Genellikle alimler aspurla boyanmış elbisenin erkekler için mekruh olduğuna hükmetmişlerdir. Daha geniş bilgi bundan sonra gelen hadisin izahı bölümünde verilecektir.