SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3622 >>

DEVAM: 32- (SAÇ VE SAKALI) KINA İLE BOYAMAK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ إِدْرِيسَ عَنِ الأَجْلَحِ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ بُرَيْدَةَ، عَنْ أَبِي الأَسْوَدِ الدَّيْلَمِيِّ، عَنْ أَبِي ذَرٍّ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((إِنَّ أَحْسَنَ مَاغَيَّرْتُمْ بِهِ الشَّيْبَ، الْحِنَّاءُ الْكَتَمُ)).

 

Ebû Zer' (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Saç ve sakalın beyazlığını değiştirmek için kullandığınız en güzel şey kına ve ketemdır.»

 

 

AÇIKLAMA:      Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini; Buhari, Müslim. Ebu Davud. Nesai, Ahmed ve İbn-i Hibban da rivayet etmişlerdir.

 

Bu hadis ak saç ve sakah boyamanın meşruluğundaki hikmetin Yahudi ve Hiristiyanlara muhalefet olduğuna delalet eder. Bilindiği gibi Resul-i Ekrem (s.a.v.) Ehl-i Kitab'a muhalefet eder bunu müslümanlara da emrederdi. Bunun içindir ki Selef-i Salihin'den bir çok zatın ak saç ve sakallarını kına ile boyadıkları rivayet olunmuştur.

Avnü'l-Mabüd yazarının beyanına göre Nevevi: Bizim mezhebimiz. kadının ağaran saçlarını ve erkeğin ak saç ve sakalını san veya kırmızı boya ile boyamasının müstehablığıdır. Siyah boya ile boyamak ise en sıhhatli kavle göre haramdır, demiştir.

Alimlerin bu konudaki görüşleri aşağıda anlatılacaktır.

 

Ebu Zerr-i Gifari (r.a.)'in hadisini Tirmizi, Ebu Davud. Nesai ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

 

Bu babta geçen bAzı kelimeleri açıklayahm:

Hıdab: Ak saç ve sakaIm rengini bir boya ile değiştirmektir. Bazen kına ile değiştirmek anlamında kullanıle. Sabğ da boyamaktır.

 

İlk hadiste geçen bu k€'limeden türeme fiiI sakal boyama anlamında yorumlanmıştır.

Hınna, kınadır. Ketem de Yemen'de yetişen bir bitkidir, boya işinde kullanılır. Boyası kırmızıya kaçan siyah renklidir. Kınanın boyası ise kırmızı renklidir. Kına ile ketem otunun karışımından elde edilen boyanın rengi siyah ile kırmızı arasında bir renktir.

Bu hadis. ak saç ve sakalın boyanması için en güzel boyanın kına ile ketem'in kanşımından elde edilen boya olduğuna, başka boyaların da kullanılabileceği ne delaJet eder. Ancak yukarıda Nevevi'den naklen beyan ettiğim gibi siyah boya bundan müstesnadır. Çünkü Müslim'in de rivayet ettiği 3624 nolu Cabir (r.a.)'ın hadisinde siyah boya ile saç sakalın boyanması yasak kılınmıştır.

 

Bir noktayı da belirteyim: Avnü'l-Mabüd yazarı bu hadisin şerhinde özetle bu noktayı şöyle ifade eder: Kına ile Ketem'in birlikte veya ayrı ayrı zamanlarda kullanılmasının kasdedilmiş olması muhtemeldir. Müslim' in Enes (r.a.)'den rivayet ettiği bir hadiste Ebü Bekir (r.a.)'ın saç ve sakalını kına ve ketem ile buyadığı, Omer (r.a.)'ın da yalnız kına ile boyadığı rivayet olunmuştur. Bu hadis Ebü Bekir (r.a.)'ın daima kına ile ketem'i birleştirerek saç ve sakalını boyadığına işaret eder.

 

Bazı ilim adamları: Ketem otu yalnız kullanıldığı zaman verdiği boya siyah olur. Saç ve sakalın siyaha boyanması yasak olduğuna göre hadisten maksad ketem ile kınanın karıştırılarak boyada kullanılmasıdır, demişlerdir. Bu hususta geniş bilgi almak isteyenler Avnü'lMabüd'a veya Tirmizi'nin şerhi Tulıfe'ye müracaat edebilirler.

 

SAÇ VE SAKALIN BOYANMASI İLE İLGİLİ DÖRT MEZHEB'İN GÖRÜŞLERİ

 

Abdurrahman el-Cezeri, dört mezheb'in fıkhına ait kitabında bu konuda özetle şöyle der:

 

1. Hanefiler demişler ki : Erkeğin saç ve sakalını kınaya boyaması müstehabtır. Fakat ellerini ve ayaklarını kına ile boyaması mekruhtur. Çünkü böyle yapmakla kendisini kadınlara benzetmiş olur. Saç ve sakalını siyah boya ile boyaması ise mekruhtur. Ancak savaşta düşmana karş', genç görünmek ve onları korkutmak gibi şer'i bir amaçla siyaha boyaması meşrudur ve tasvip edilir. Şayet helalı olan karısına karşı süslenmek için ise bir kavle göre mekruhtur. Diğer bir kavle göre mekruh değildir. Ebu Yusuf: Zevcem nasıl beğenirse onun için öyle süslenirim, demiştir.

 

2. Şafii mezhebine göre saç ve sakalı siyaha boyamak mekruhtur. Fakat sarı veya kırmızıya boyamak mekruh değildir. Çünkü düşmana karşı genç görünmek gibi şer'i bir maksadla siyaha boyamak caizdir. Keza yaşlı görünüp saygınlık ve itibar kazanmak için saç ve sakalı beyaza boyamak da mekruhtur.

 

3. Hanbeli mezhebine göre saç ve sakalı kma ve za'feran gibi bir şeyle boyamak sünnettir. Fakat siyaha boyamak mekruhtur. Ancak şer'i bir maksadla olursa mekruh değildir. Şayet batıl bir amaçlE)., mesela evlenmek istediği bir kadına karşı genç görünüp de bu şekilde kadını aldatmak için böyle yaparsa haramdır.

 

4. Malikiler demişler ki: Siyah veya buna benzeypc. bir renkle saç ve sakalı boyamak mekruhtur. Ancak düşmanı korkutmak gibi şer'i bir amaçla olursa mekruh değil, bilakis sevabtır. Batıl bir amaçla olursa haramdır. Üçüncü maddede gösterilen örnekte olduğu gibi. Kına gibi sarı renk veren bir şeyle saç ve sakalı boyamak ise caizdir. Tedavi gibi bir zaruret olmadıkça erkeğin ellerini ve ayaklarını kına gibi bir şeyle boyaması caiz değildir. Çünkü kadınlar süs için böyle yaparlar. Erkeklerin kendilerini kadınlara benzetmeleri caiz değildir.