SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3623 >>

DEVAM: 32- (SAÇ VE SAKALI) KINA İLE BOYAMAK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا يُونُسُ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا سَلاَّمُ بْنُ أَبِي مُطِيعٍ عَنْ عُثْمَانَ بْنِ مَوْهَبٍ؛ قَالَ: دَخَلْتُ عَلَى أُمِّ سَلَمَةَ. قَالَ: فَأَخْرَجَتْ إِلَيَّ شَعَراً مِنْ شَعَرِ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم. مَخْضُوباً بِالْحِنَّاءِ وَالْكَتَمِ.

 

Osman (bin Abdillah) bin Mevhib (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben, (Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in zevcesi) Ümmü Seleme (r.anha)'nın huzuruna çıktım. Osman demiştir ki t Ümmü Seleme, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in (saç- sakal) kıllarından kına ve ketem ile boyanmış bir kılı (sakladığı yerden) çıkarıp bana gösterdi.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Buhari de rivayet etmiştir. Müellifimizin rivayetindeki hadis ravisi Osman bin Mevhib'tir. Buhari'de ise Osman bin Abdillah bin Mevhib, diye geçer. Ravinin tam ismi Buhari'de olduğu gibidir. Bu nedenle duruma parantez içi ifade ile işaret ettim. Osman bin Mevhib isimli başka bir ravi vardır. Fakat Hulasa'da belirtildiğine göre bu zatın riveiyeti Kütüb-i Sitte'nin hiçbirisinde yoktur. Yalmz Nesai "Amelü Yevm'in ve Leyle" kitabında onun rivayetlerini almıştır.

 

El-Hafız, el-Fetih'te belirttiğine göre el-İsmaili'nin Ebu İshak yoluyla Osman' dan olan bir rivayetinde Ümmü Seleme (r.anha) yanında Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in mübarek sakalından üzerinde kına ve ketem izi bulunan birkaç kılın bulunduğu belirtilmiştir.

Bu hadis, Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in kına ve ketem ile boyanmış saç veya sakal telinin bulunduğunu ifade eder. Ancak boyamanın O'nun tarafından yapıldığını ifade etmez. Diğer tarafta Buhari, Müslim ve Ebu Davud'un rivayet ettikleri bir hadiste, "Enes (r.a.) , Resülullah (s.a.v.) saç ve sakalım boyamadı, demiştir." Müellifimizin 35. bab ta rivayet ettiği hadisler de bunu te'yid eder mahiyettedir.

 

Yukarıda belirtilen durum muvacehesinde iki hadis arasında görülen ihtilaiın bertaraf .. edilmesi yolunda müteaddid yorumlar vardır. Şöyle ki: Sindi: Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in saç ve sakalını boyamadığı ve boyanacak kadar ak kıllarının bulunmadığı yolunda rivayetler vardır. Buna cevaben denilir ki: O, boyama maksadıyla saç ve sakalına bir şey sürmemiş ise de bazen saç ve sakalını kına ve benzeriyle yıkardı. Bazen bunun izi kalabilirdi, der.

 

El-Hafız da el-fetih'te özetle şöyle der: El-İsmaili demiş ki: Bu hadiste, yani Osman (r.a.)'ın 3623 nolu hadisinde Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in saç ve sakalını kına ve ketem ile boyadığına dair bir beyan yoktur. Muhtemelen O'ndan sonra, Yani Ümmü Seleme (r.anha) yanında hatıra olarak saklanırken zaman zaman sürülen sarı renkli güzel kokuların tesiri ile rengi kırmızılaşmıştır. Eğer böyle ise mesele yok. Aksi takdirde Nebi (s.a.v.)'in saç ve sakalını boyamadığına dair Enes (r.a.)'ın hadisi daha sıhhatlidir.

 

El-Hafız yukardaki nakli yaptıktan sonra; ben derim ki: Bedenden ayrılan kıIlar uzun süre kaldıktan sonra siyahlığı kırmızıya dönüşür, der ve daha sonra iki hadisin birleştirilmesi yolundaki Tab ari' nin görüşünü nakleder. O görüş de şöyledir:

 

Ümmü Seleme (r.anha)'nın hadisinin :Gahirine ve İbn-i Omer (r.a.)'ın hadisine (3626. hadise işaret ediliyor) göre Resül-i Ekrem (s.a.v.) saç ve sakalını boyamıştır. Bu gibi raviler, gördüklerini ve müşahedelerini nakletmişlerdir. Resulullah (s.a.v.)'in saç ve sakalını boyamadığını rivayet eden Enes (r.a.) gibi zatlar da gördükleri durumu nakletmişlerdir. O, çoğu zaman boyamamıştır. Bu raviler ekseri zamandaki durumu bildirmiş olurlar.

 

Avnü'l-Mabüd yazarı da: Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in saç ve sakalını boyaması işine muttali olmayan Enes (r.a.)'ın bunu bilmemesi, boyama işinin olmadığını gerektirmez. Boyama işinin vukü bulduğunu rivayet edenlerin rivayeti onun rivayetinden evladır. Çünkü onun rivayetinin sonucu, onun boyama olayım bilmemesidir. Diğer taraftan başkası bilmiştir, der.