SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3632 >>

DEVAM: 36- ERKEĞİN SAÇINI OMUZLARINA KADAR SALIVERMESİ VE ÖRGÜLER HALİNDE EDİNMESİ BABi

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا يَحْيَى بْنُ آدَمَ عَنْ إِبْرَاهِيمَ بْنِ سَعْدٍ، عَنِ الزُّهْرِيِّ، عَنْ عُبَيْدِ اللهِ بْنِ عَبْدِ اللهِ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: كَانَ أَهْلُ الْكِتَابِ يَسْدُلُونَ أَشْعَارَهُمْ. وَكَانَ الْمُشْرِكُونَ يَفْرِقُونَ. وَكَانَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم يُحِبُّ مُوَافَقَةَ أَهْلِ الْكِتَابِ. قَالَ، فَسَدَلَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم نَاصِيَتَهُ. ثُمَّ فَرَقَ، بَعْدُ.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'den; şöyle demiştir: Ehl-i Kitap saçlarını alınlarının üstüne salıverirlerdi. Müşrikler de ikiye ayırırlardı. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de Ehl-i kitab'a uygun olmaktan hoşlanırdı.

 

İbn-i Abbas demiştir ki: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bu nedenle perçemini alnının üstüne salıverdi, bir süre sonra saçını ikiye ayırıp aşağıya salıverdi.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadis Kütüb-i Sitte'nin hepsinde rivayet edilmiştir.

Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in hakkında müsbet veya menfi bir emir gelmeyen hallerde Ehl-i Kitab'a uygunluğu, müşriklere uygunluğa tercih sebebi, Ehl-i Kitab'ın yapageldikleri işlerinin ilahi bir emre dayanmış olmasının muhtemel olmasından idi. Veya Hicret edinceye kadar Ehl-i Kitab ile iyi geçinme prensibinden dolayı idi. Yahut bilmediğimiz bir hikmete dayalıydı.

 

Avnü'l-Mabud yazannın beyanına göre el-Hazimi; Saçın alın üzerine salmması hükmü saçı ikiye bölüp sağ ve sol tarafa salıvermek hükmü ile yürürlükten kaldırılmış, demiştir. Nevevi ise her iki şeklin caizliğine hükmetmiştir.

 

Putperestlik rejimi tamamen yıkıldıktan sonra artık onlara ben-

zeme diye bir şey kalmamış ve Hiristiyanlar ile Yahudilerden de umulan bir anlayış ve yaklaşım görülmemiştir. Belki bu nedenle Resul-i Ekrem (s.a.v.) saçını iki tarafa salıvermeyi tercih etmiş veya bu mesele hakkında ilahi bir emir almıştı. Allah en iyi bilendir.