SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3633 >>

DEVAM: 36- ERKEĞİN SAÇINI OMUZLARINA KADAR SALIVERMESİ VE ÖRGÜLER HALİNDE EDİNMESİ BABi

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا إِسْحاقُ بْنُ مَنْصُورٍ عَنْ إِبْرَاهِيمَ بْنِ سَعْدٍ، عَنِ ابْنِ إِسْحاقَ، عَنْ يَحْيَى بْنِ عَبَّادٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ: كُنْتُ أَفْرِقُ خَلْفَ ياَفوخِ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم. ثُمَّ أَسْدِلُ ناَصِيَتَهُ.

 

Aişe (r.anha)'dan; şöyle demiştir: Ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in (saçını taradığımda) başının ortasından itibaren saçını ikiye bölerek sağ ve sol taraf'a salıverir, sonra perçemini alnının üstüne bırakırdım.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Ebü Davüd da benzer lafızlarla rivayet etmiştir.

Yafüh kelimesini yukarıda açıklamıştım. Orada belirttiğim gibi kafatasının ön kemiği ile arka kemiğinin birleştiği kafatasının ortasıdır. Bazıları da: Yafüh, yeni dOğan çocuğun kafatasının yumuşacık olan yerine denilir, demiştir. Sindi de böyle söyleyenlerdendir. Kamüs'ta ise ilk beyan ettiğim şekilde tarif edilmiştir.

 

Aişe (r.anha)'nın; ......... sözü iki şekilde yorumlandığı için bu duruma parantez içi ifade ile işaret ettim.

 

Avnü'l-Mabüd yazarının beyanına göre Tıybi bu hadisi şöyle açıklamıştır:

Yani Aişe (r.anha), Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in saçını tararken başının en yüksek yerinden öne doğru alnına kadar ve tam iki gözünün ortasının doğrultusunda bir çizgi çizer gibi saçını ikiye bölerek sağ ve sol tarafa salmış ve perçimini de aynı şekilde iki taraftaki saçla birleştirerek aşağıya doğru bıraknuştır.

 

El-Kari de aynı şekilde açıklamış. Fakat Aişe (r.anha)'nın yukarda yazılı cümlesini ''Yani perçimini alnının üstüne bırakırdım- biçiminde açıklamıştır.