SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3647 >>

42- YÜZÜĞÜ SAĞ EL'İN PARMAKLARININ EN KÜÇÜĞÜNlE TAKMA BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبىِ شَيْبَةَ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ نُمَيْرٍ عَنْ إِبْرَاهِيمَ بْنِ الْفَضْلِ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ عَقِيلٍ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ جَعْفَرٍ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم، كَانَ يَتَخَتَّمُ فىِ يَمِيِنهِ.

 

Abdullah bin Ca'fer (bin Ebi Talib) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yüzüğü sağ eline takardı.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Tirmizi ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

Tirmizi bu hadisi rivayet ettikten sonra; Muhammed (yani Buhari) dedi ki: Bu konuda Nebi (s.a.v.)'den rivayet edilen en sahih hadis, budur, der.

Nebi (s.a.v.)'in yüzüğü sağ elinde de sol elinde de kullandıgına dair sahih hadisler vardır. Bu itibarla iki yoldaki rivayetleri birleştirme hususunda alimler değişik görüş ve yorumlar beyan etmişlerdir: Bazıları yüzüğün sağ elin küçük parmağına veya sol elin aynı parmağına takmak arasında bir fark olmadığını söylemiş ve hadisleri bu şekilde birleştirmiştir.

 

Bir kısım ilim adamları da Nebi (s.a.v.)'in önce sağ eline, sonra sol eline taktığını söylemek suretiyle hadisleri birleştirmiştir.

 

Beyhaki de: Nebi (s.a.v.)'in sağ eline taktığı yüzük bir ara takıp da attığı ve; bunu ilelebed takmayacağım. buyurduğu altın yüzüktür. Sol eline taktığı yüzük ise gümüş yüzüktür, demek suretiyle hadisleri birleştirmiştir.

 

Nevevi de: Alimler yüzüğü sağ veya sol ele takmanın caizliği hususunda ittifak etmişler. Fakat hangisinin efdal olduğunda ihtilaf etmişlerdir. Malik, sol ele takmayı müstehab görüp sağ ele takmayı mekruh saymıştır. Mezhebimizin sahih görüşü, sağ ele takmanın erdaliyetidir, demiştir.

 

Hanefi mezhebine göre yüzüğÜ sol elin küçük parmağına takmak daha faziletlidir. Bir kavle göre sağ elin küçük parmağına takmak daha iyidir.