SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3648 >>

43- YÜZÜĞÜ ELİN BAŞ PARMAĞINA TAKMAK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبيِ شَيْبَةَ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ إِدْرِيسَ عَنْ عَاصِمٍ، عَنْ أَبىِ بُرْدَةَ عَنْ عَلِيٍّ؛ قَالَ: نَهَانِي رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم أَنْ أَتَخَتَّمَ فيِ هذِهِ وَفيِ هذِهِ. يَعْنِي الْخِنْصَرَ وَالإِبْهَامَ.

 

Ali (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) beni yüzüğü şu ve bu parmağıma takmaktan men etti, demiştir.

 

Ravi demiştir ki: Ali küçük parmağı ve baş parmağını kasdetmiştir

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Müslim. Tirmizi. Ebu Davud ve Nesai de rivAyet etmişlerdir. Bu hadisin ravisinin açıklamasına göre yüzük takmanın yasak oldUğu parmak; elin küçük parmağı ile başparmagıdır. -Fakat Müslim. Tirmizı ve Ebu Davud'un rivayetlerinde küçük parmak ve başparmak yoktur. Nesai' ninkine bakamıdım.

 

Müslim'in rivayeti şöyledir: ''Ali demiştir ki: ResuluIlah (s.a.v.) beni yüzüğü şu parmağıma veya bu parmağıma takmaktan menetti. Ra vi demiştir ki: Ali (böyle söylerken) orta parmağa ve ondan sonra gelen parmağına işaret etti..

 

Ebu Davud'un riva yeti ise şöyledir: ''... Ali demIştir ki: Ve O (yani ResuluIlah (s.a.v.) beni yüzüğü şu veya bu parmağa koymaktan menetti. Ali şehadet ve orta parmaklara işaret etti. (Hadisteki "Şu veya bu" ifadesine ravil Asım tereddüd etti"  Tirmizi'nin rivayeti de şöyledir; '' ... (Ali demiştir ki: Resulullah (s.a.v.) beni) yüzüğümü şu ve bu parmaklanında kullanmaktan da menetti ve Ali şehadet parmağı ile orta parmağa işaret etti."

 

Görüldüğü gibi Müslim. Tirmizi ve Ebu Davud'un rivayetlerinde küçük parmak ve başparmak yoktur.

 

Buhari de "Yüzük küçük parmakta olur" başlığı altında açtığı babta Enes (r.a.)'den bir hadis rivayet etmiştir. O hadiste Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in yüzüğü küçük parmağında kullandığı belirtilmektedir.

 

Ebu Davud'un yukarıdaki hadisinin izahı bölümünde Avnü'l-Mabud yazannın beyanına göre el-Kari. Mirek'den naklen şöyle demiştir:

 

Yüzüğü başparmağa ve küçük parmak ile orta parmak arasındaki parmağa takmak hakkında Nebi (s.a.v.) 'dan bir rivayet sabit değildir. Bu itibarla yüzüğü küçük parmağa takmanın mendubluğu sübüt bulmuştur. Hanefiler ve Şafiiler bu görüşe taraftar olmuşlardır.

 

Nevevi de: Müslümanlar erkeğin yüzügü elinin küçük parmağına takmasının sünnetliği husüsunda icma etmişlerdir. Kadına gelince o, yüzüğü bütün parmakIanna takabilir, demiştir.

 

Sindi ise müellifimizin rivayeti hakkmda hiçbir şey söylememiştir.

Abdurrahman el-Cezeri de mezhebIerin bu konudaki görüşlerini özetle şöyle açıklar;

Hanefi mezhebine göre erkek, yüzüğünü sol elinin küçük parmağına takar. Sağ elinin küçük parmağına takması da caizdir.

 

Şafii mezhebine göre en faziletli olanı erkeğin yüzügünü sağ elinin küçük parmağına takmasıdır.

 

Maliki mezhebine göre erkeğin yüzüğünü sol elinin küçük parmağına takması müstehabtır. Yüzüğü sağ eline takması ise mekruhtur.