SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3652 >>

DEVAM: 44- EVDE BULUNAN SURET (RESİM - HEYKEL) LER BABI

 

حدّثنا الْعَبَّاسُ بْنُ عُثْمَانَ الدِّمَشْقِيُّ. حدّثنا الْوَلِيدُ. حدّثنا عُفَيْرُ بْنُ مَعْدَانَ. حدّثنا سُلَيْمُ ابْنِ عَامِرٍ عَنْ أَبِي أُمَامَةَ؛ أَنَّ امْرَأَةً أَتَتِ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم فَأَخْبَرَتْهُ أَنَّ زَوْجَهَا، فِي بَعْضِ الْمَغَازِي. فَاسْتَأْذَنَتْهُ أَنْ تُصَوِّرَ فِي بَيْتِهَا نَخْلَةً. فَمَنَعَهَا. أَوْ نَهَاهَا.

 

في الزوائد: في إسناده عفير بن معدان، وهو ضعيف.

 

Ebu Ümame (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Bir kadın Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e gelerek kocasının bazı savaşlarda olduğunu O'na arz etti ve evinde bir hurma ağacının resmini yapmak için Ondan izin istedi. O kadını men etti veya nehyetti.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bımun senedinde meyr bin Ma'dan var.

Bu ravi zayıftır.

 

 

AÇIKLAMA:      Ebu Talha (r.a.)'ın hadisi Kütüb-! Sitte'nin hepsinde rivAyet olunmuştur. Bazı rivayetlerdeki hadis uzuncadır. Ali (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud, Nesai ve Malik de rivayet etmişlerdir. Aişe (r.anha)'nın hadisi Müslim tarafından da rivayet olunmuştur. Ebu Umame (r.a.)'ın hadisi ise not ta belirtildiği gibi Zeva,id nevinden olup senedi zayıftır.

İlk üç hadis, içinde köpek veya suret bulunan eve meleklerin girmediğini ifAde eder. Evden maksad yalnız mesken değildir. Kişinin oturduğu işyeri, çadır ve çardak gibi yerler de bu hükme girer. Alimler: Hadislerdeki meleklerden maksad rshmet ve bereket melekleridir. Çünkü Hafaza gibi görevli bir takım melekler insandan hiç ayrılmazlar, demişlerdir.

 

Hadislerde geçen "Süret" kelimesinden maksad bir canlının resmi veya heykelidir. Bazılarına göre ise bundan maksad yalnız gölgesi bulunan suretlerdir, yani heykellerdir, fotoğraf buna girmez.

 

Köpek de umümi manaya yorumlandığı gibi; avı ziraat ve hayvan sürüsünü veya evi korumak için edinilen köpekler dışında kalan diğer köpekler mamlsına da yorumlanmıştır.

Bu konu hakkında gerekli açıklamalar 2151. hadisin izahı bölümünde geçtiği için tekrarlamaya gerek yoktur.

 

Hangi gaye ve mak3adla köpek edinmenin caiz olduğuna dair izahat da 3204 - 3206 nolu hadislerin açıklaması bölümünde geçti. O bölümde anlatılan meşrü mazeretler dolayısıyla edinilen köpekleri evin içine, özellikle odalara almanın hiç bir anlamı ve yararı yoktur. Bilakis sağlık yönünden de zararlıdır. Bu itibarla zarüri ihtiyaç veya avcılık gibi meşrü bir yarar için edinilen bir köpek ev içine alındığı takdirde böyle bir eve rahmet meleklerinin girmeyeceği bazı ilim ehlince belirtilmiştir. Bu itibarla bundan sakınmak gerekir.

 

Bu babın son hadisin'in zahirine göre ağaç ve benzeri cansızların resimleri canlıların resimleri gibidir. Fakat yukarıda işaret ettiğim gibi cansızlann resimlerini çizmekte ve evlerde bulundurmakta bir sakınca görülmemiştir. Bu hadisin senedi zayıftır. Hadis sabit olsa bile Nebi (s.a.v.)'in sözkonusu kadım hurma ağacının resmini yapmaktan menetmesi sebebi, Sindi'nin de belirttiği gibi hurma resminin kadına bir yarar sağlamamasıdır. Yoksa hurma resmi bir canlının resmi gibi değildir.