SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3653 >>

45- ÜZERİNE BASILAN BİR ŞEYDEKİ SURETLER BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ أُسَامَةَ بْنِ زَيْدٍ، عَنْ عَبْدِ الرَّحْمنِ ابْنِ الْقَاسِمِ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ: سَتَرْتُ سَهْوَةً لِي. تَعْنِي الدَّاخِلَ. بِسِتْرٍ فِيهِ تَصَاوِيرُ. فَلَمَّا قَدِمَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم هَتَكَهُ. فَجَعَلْتُ مِنْهُ مَنْبُوذَتَيْنِ. فَرَأَيْتُ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم مُتَّكِئاً عَلَى إِحدَاهُمَا.

 

في الزوائد: في إسناده أسامة بن زيد، متفق على تضعيفه. والحديث في البخاريّ. ماعدا قوله فرأيت النبيّ صلى الله عليه وسلم متكئاً على إحداهما والباقي نحوه.

 

Aişe (r.anha)'dan şöyle demiştir: Ben bir sehvemi (yani küçük kilerimi) içinde suretler bulunan bir örtü ile örttüm. Sonra Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) gelince o örtüyü söktü. Bunun üzerine bende ondan iki yastık yaptım. Sonra da ben Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i o yastıklardan birisine yaslanmış olarak gördüm.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu hadisin senedinde Üsame bin Zeyd vardır ve onun zayıflığı üzerinde ittifak edilmiştir. Bu hadis Buhari'de de vardır. Ancak ''Bonra da ben Nebi (s.a.v.)'i o yastıklardan birisine yaslanmış olarak: gördüm'' mealindeki kısım orada yoktur. Bu fıkranın dışında kalan kısım buradaki gibidir.

 

 

AÇIKLAMA:      Natta. belirtildiği gibi bu hadisin benzeri Buhari'de de vardır. Hatta el-Hafız'ın el-Fetih'te beyan ettiğine göre Buhari'nin el-Mezalim bölümündeki rivayejnde;

 

Bunun üzerine ben o örtü'den iki minder yaptım. Minderler evde idi, O, (Resulullah) (s.a.v.) onların üzerinde otururdu ... fıkrası vardır. Gene el-Hafız'ın beyanına göre Müslim de bunun benzerini rivayet etmiş olup, anılan fıkra onun rivayetinde şöyledir: ''Bunun üzerine ben o örtüyü alıp iki yastık yaptım. O (yani Resulullah s.a.v.) da evde yastıldara yaslanırdı."

 

Yukarıda belirtilen durum karşısında bu hadis Zevaid'den sayılmayabilir.

El-Hafız, Buhari' nin "Üzerine basılan suretIer" babında rivAyet olunan bu hadisin benzerinin izahı bölümünde özetle şöyle der: Minder, yastık. kilim ve yer hahsı gibi üzerine basılan, oturulan veya yaslanılan şeyler üzerindeki gölgesiz resimlerin bulunmasında bir sakınca olmadığı hül{müne -bu hadis delil gösterilmiştir.

 

Nevevi demiştir ki : Sahabiler ile Tabiilerin cumhurunun görüşü budur. Ebu Hanıfe, Sevri. Malik ve Şafii'nin de görüşleri budur. Şayet resim, yani bir canlının boy resmi duvarın yüksekçe bir yerine asılı veyA giyilen elbise üstünde veya başa geçirilen kasket gibi bir şeyin üzerinde olursa haramdır.