SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3654 >>

46- (EYER VE PALAN ÜZERİNE KONULAN) KIRMIZI MEYASİR (YANİ MİNDER VE YASTIK) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا أَبُو الأَحْوَصِ عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ، عَنْ هُبَيْرَةَ، عَنْ عَلِيٍّ؛ قَالَ: نَهَى رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم عَنْ خَاتَمِ الذَّهَبِ وَعَنْ الْمِيثَرةِ، يَعْنِي الَحَمْرَاءَ.

 

Ali (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) altın yüzüğü ve misereyi (eğer yada palan minderi) yani kırmızı olan misereyi yasaklamıştır

 

 

Diğer Tahric edenler: Tirmizi, Ebu Davud, Nesai ve Ahmed.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Tirmizi. Ebu Davud. Nesai ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

Misere: Eyer ve palan üzerine konulan bir nevi minder veya yastıktır. Mesayir de Misere'nin çoğuludur. Bu nevi minder ve yastığın yüzü genellikle ipek ve atlas olur.

Avnü'l-Mabud yazarı bu kelimenin açıklaması ile ilgili olarak özetle şu bilgiyi verir:

Tab ari: Misel'e, at eyeri veyil deve semeri üstüne konulan yumuşak bir nevi minderdir. Kadınlar kocalan için kırmızı ipek ve kırmızı yünden böyle minderler yaparIal'dı. Bu adet acemlerde vardı. demiştir.

 

EI-Mirkat yazarı da: Misel'e, kırmızı küçük bir minderdir, binici bunu altına alırdı. Hadisteki yasaklama ipekten olan minder haklundadır. Yasaklamanın ipek olmayan minder hakkında olması ihtimali de vardır. Bu takdirde yasaklama, tenzihen' mekruhluk manasınadır. çünkü eyer ve semer minderi kullanmak acemlerin ildeti olup, nimetlenme ve refah amacını taşıyordu. demiştir.

 

Misere'nin eyer ve semer üzerine atılan ipek veya atlastan mamul kırmızı örtü olduğunu söyleyenler de vardır. (Avnü'I-Mabud'dan nakil bitti.)

 

Sindi de: Misel'e, minderdir. Deve binicisi bunu yükün üstüne koyup üzerine biner. Bu nevi minder kullanmak kibirlenenlerin adetidir. Ravi bunu kırmızı renkli olana yoruı:ılamıştır. Bazı rixayetlerde kırmızı kaydı hadiste mevcuttur. Bu kayda göre. kırmızı olmayanı haram değildir. Özellikle zayıf IÜmselerin istirahat etmeleri için kullanmalarında bir sakınca yoktur, der.

Altın yüzük hükmü 40. babta geçti.