SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3658 >>

DEVAM: 1- BABA VE ANA'NIN HAKLARINA RİAYET ETMEK VE ONLARA KARŞI GÖREVİ YAPMAK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ مُحَمَّدُ بْنُ مَيْمُونٍ الْمَكِّيُّ. حدّثنا سفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ عَنْ عُمَارَةَ بْنِ الْقَعْقَاعِ، عَنْ أَبِي زُرْعَةَ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: قَالُوا: يَا رَسُولَ اللهِ! مَنْ أَبَرُّ؟ قَالَ ((أُمَّكَ)) قَالَ: ثمَّ مَنْ؟ قَالَ ((أُمَّكَ)) قَالَ: ثُمَّ مَنْ؟ قَالَ ((أَبَاكَ)) قَالَ: ثُمَّ مَنْ؟ قَالَ ((الأَدْنَى)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح. رجاله ثقات. والحديث في الصحيحين بلفظ: من أحق الناس بحسن صحابتي الحديث. وقال: ثم أدناك. والباقي نحوه.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den; şöyle demiştir: Sahabiler: Ya Resulallah kim'e iyi davranayım diye sordular. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Anana,» buyurdu. Sahabi: O'ndan sonra kim'e ? diye sordu. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) «Anana,» buyurdu. Sonra Sahabi: Sonra kim'e ? dedi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Baba'na,» buyurdu Soru sahibi: Sonra kim'e ? diye sordu. Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Sonra en yakın akrabana ve ondan sonra da sırayla en yakın olanlara,» buyurdu.

 

Zevaid de: Bu hadis'in isnadı sahih, ravileri sikadır, deniyor.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu iki hadis de Zevaid nevindendir. Ancak ikinci hadisin benze ri notta belirtildiği gibi Buhari ve Müslim' de de mevcuttur. TirmizI ve Ebü Davüd'un Muaviye bin Hayda (r.a.)'den rivayet ettikleri hadis metni de buradakinin mislidir.

Bu babın başlığında ve ikinci hadiste geçen "Birr" kelimesi ihsanda bulunmak, iyilik etmek ve güzel davranmak manalarını ifade eder.

 

En-Nihaye'de: Birr, ihsanda bulunmaktır. Bu kelime baba ve ana hakkında kullanıldığı zaman onlara isyan etmemek, haklarına riAyet etmek ve onlara karşı görevde kusur etmemek manasınadır. Akrabalar hakkında kullanıldığı zaman da bu mana kasdedilir, diye bilgi verilmiştir.

 

Nevevi de Ebü Hureyre (r.a.)'ın hadlsinin izahı bölümünde şöyle der: Bu hadis. bütün akrabalara karşı ihsan ve iyilikte bulunmayı teşvik eder ve akrabalar içinde ihsan ve iyiliğe en liyakatlı ve öncelikle hak sahibi olanın ana oldUğuna. ondan sonra sıfanın babaya geldiğine, bundan sonra da diğer akrabaların yakınlık sırasına göre hak sahibi olduğuna delalet eder. Alimler demişler ki: Ananın herkesten önce hak sahibi olmasının sebebi, onun fazla zahmet va sıkıntı çekmesi, şefkatinin fazlalığı ve hizmetidir, diye bilgi vermiştir.

 

İlk hadisin ravisi İbn-i Selame  Es-Sülemi (r.a.)'ın adı Hıdaş'tır. Bu zat sahabidir. Yalnız ibn-i Mace yanında bir hadisi vardır. O da budur.