SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3659 >>

DEVAM: 1- BABA VE ANA'NIN HAKLARINA RİAYET ETMEK VE ONLARA KARŞI GÖREVİ YAPMAK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا جَرِيرٌ عَنْ سُهَيْلٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((لاَ يَجْزِي وَلَدٌ وَالِداً إِلاَّ أَنْ يَجِدَهُ مَمْلُوكاً فَيَشْتَرِيَهُ فَيُعْتِقَهُ)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle  buyurdu demiştir: «Hiçbir çocuk babasının iyiliğine denk bir iyilikte bulunmuş olamaz. Ancak babasunu köle olarak bulup ta o'nu satın aldığı ve azadladığı zaman (demk olur).»

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Müslim, Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

Bir kimse köle olan babasını satın aldığı zaman, baba azadIanmış olur. Yani o kimsenin babasını azadIaması akdine ihtiyaç yoktur. Cumhürun görüşü budur. Hatta el-Cezeri, en-Nihaye'de:

 

Bir kimse köle olan babasını satın aldığı zaman baba derhal azadianmış sayılır. Hibe veya başka yolla köle olan babayı mülkiyet altına "Imanın hükmü de budur. Bu husüsta icma vardır. Bu itibarla hadlsin manası; köle olan babasını satın alan kimsenin satış akdinden sonra onu azadIaması değildir. Çünkü anlattığım gibi satış akdi ile baba azadIanmış olur. Hadisin manası şudur: Kişi babasını satın aldığı zaman mülkiyetine geçmiş olur ve böylece azadIanmış sayılır. Satın alma işi, babanın azadIanmasına sebep olduğu için azadIama fiili evlada nisbet edilmiş, yani sanki evlad babasını azadlamıştır, der.

Köle olan babayı azadIamanın, babanın evladına yaptığı iyiliğe denk sayılması sebebi şudur: Bir kimseyi kölelikten kurtanp hürriyete kavuşturmak en büyük nimettir. Çünkü köle olan kişi, helak olan kimse gibidir. Onu kölelikten kurtarmak onu hayata kavuşturmak gibidir. Baba, çocuğun hayata kavuşmasına vesile olduğu gibi çocuk da köle olan babasını satın almak süretiyle hürriyete kavuşturmakla onu hayata kavuşturmuş gibidir.